Plângere la procuratură. Dodon şi Greceanîi ar fi prejudiciat cetăţenii cu 14,5 mln dolari în 2008

Câţiva experţi în energetică au depus o plângere la Procuratura Generală, prezentând totodată o schemă de procurare a energiei, care a dus la prejudicierea cetăţenilor R. Moldova cu circa 15 milioane dolari,în perioada în care Greceanîi era premier, iar Dodon ministru al Economiei.
Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon
Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon (independent.md)

În urma unui studiu, mai mulţi experţi în energetică au făcut publică o schemă frauduloasă de procurare a energiei electrice în anul 2008 prin care cetăţenii Republicii Moldova ar fi fost prejudiciaţi cu aproape 15 milioane de dolari. Ulterior, autorii studiului au depus la 31 octombrie 2017, la Procuratura Generală o plângere solicitând aprecierea juridică a acţiunilor şi inacţiunilor din partea persoanelor responsabile, şi anume Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Alexandru Gusev, pentru prejudicierea cetăţenilor R.M. cu peste 14,5 milioane dolari SUA în perioada mai-decembrie 2008;

„Am făcut o plângere la procuratură. Am făcut solicitare de informaţii la Ministerul Economiei şi la ANRE privitor la cine au fost furnizorii de energie, la ce preţ şi ce cantitate a fost livrată în 2007 şi 2008 ca să avem cu ce compara, să înţelegem care este proporţia fraudei, gradul de răspundere a fiecărei persoane şi cine de fapt sunt beneficiarii acestei scheme”, a declarat expertul în energetică, Sergiu Tofilat, preşedintele WatchDog.md în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Totodată, expertul a explicat că legea cu privire la energie electrică care era în vigoare şi în 2008 spune clar că „în competenţele Guvernului intră stabilirea condiţiilor generale de export-import a energiei electrice”. Astfel, primul ministrul de atunci Zinaida Greceanîi a emis o decizie privind persoanele care urmau să meargă la Kiev să negocieze contractul de livrare a energiei. „A fost Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, conducător al delegaţiei, Alexandru Gusev, director general al S.A. “Energocom”, (întreprindere de stat în subordinea Ministerului Economiei n.r.), şi Marcu Rîmiş, administrator al Î.S. “Moldelectrica” (compania care asigură transportarea energiei electrice n.r.)”, a menţionat Tofilat.

Amintim că în noiembrie 2015, Igor Dodon a fost întrebat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, despre compania Energo-Partner Kft şi despre cei care au negociat acel contract din partea Guvernului, la care Dodon a recunoscut public faptul că a negociat personal condiţiile de import a energiei electrice de la furnizorii din Ucraina, inclusiv prin compania-intermediară „Energo-Partner” Kft, menţionând că aceste condiţii „sunt foarte bune”, a punctat expertul în energetică IDIS Viitorul, Victor Parlicov.

„Începând cu luna mai 2008 S.A. „Energocom” a modificat schema contractuală de import a energiei din Ucraina. Astfel 70% din volumul de energie electrică din sistemul energetic din Ucraina era procurată de la ГПВД Укринтерэнерго la preţul de piaţă 0,04 USD/kwh, în timp ce 30% din energie a început să fie procurată prin compania-intermediară „Energo-Partner” Kft la un preţ majorat 0,053 USD/kwh. Începând cu luna iulie 2008 volumul livrărilor de energie prin compania-intermediar, la preţ majorat, a crescut la 72-74% din totalul energiei importate din Ucraina, diferenţa fiind achiziţionată de la ГПВД Укринтерэнерго la preţul de piaţă”, se arată în studiul privind schemele de procurare a energiei electrice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe