Netanyahu, contestat public de şeful apărării israeliene pentru planurile postbelice din Gaza
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost contestat public miercuri de şeful apărării israeliene în legătură cu planurile postbelice pentru Fâşia Gaza, care a promis că se va opune oricărei dominaţii militare pe termen lung a Israelului asupra enclavei palestiniene devastate, transmite Reuters.
Declaraţia televizată a ministrului Apărării, Yoav Gallant, a marcat cel mai vocal dezacord din cadrul eşalonului superior al Israelului la adresa lui Netanyahu în timpul unui conflict de şapte luni, cu mai multe fronturi, care a declanşat fisuri politice în ţară şi în străinătate.
În replică, Netanyahu a lăsat să se înţeleagă, fără a-l menţiona în mod explicit pe Gallant, că amiralul în retragere caută "scuze" pentru că nu a distrus încă Hamas într-un conflict aflat acum în a opta lună.
Dar se pare că premierul conservator ar fi intrat rapid în inferioritate în cadrul cabinetului de război când fostul general centrist Benny Gantz, singurul membru cu drept de vot al forului, în afară de Netanyahu şi Gallant, a declarat că ministrul Apărării "a spus adevărul".
Reiterând obiectivele guvernului Netanyahu de a învinge Hamas şi de a recupera ostaticii rămaşi în urma atacului transfrontalier din 7 octombrie al facţiunii islamiste, Gallant a declarat că acestea trebuie să fie completate de crearea premiselor pentru un guvern palestinian alternativ.
"Trebuie să desfiinţăm capacităţile de guvernare ale Hamas în Gaza. Cheia pentru acest obiectiv este acţiunea militară şi stabilirea unei alternative de guvernare în Gaza", a declarat Gallant.
"În absenţa unei astfel de alternative, rămân doar două opţiuni negative: guvernarea Hamas sau guvernarea militară israeliană în Gaza", a adăugat el, afirmând că se va opune celui de-al doilea scenariu şi l-a îndemnat pe Netanyahu să renunţe în mod oficial la el.
Gallant a declarat că, încă din octombrie, a încercat să promoveze un plan de înfiinţare a unei "alternative de guvernare palestiniană neostilă" la Hamas - dar nu a primit niciun răspuns din partea cabinetului israelian.
Formatul atacului său, o conferinţă de presă anunţată în prealabil şi transmisă în direct de televiziunea şi radioul israelian, a amintit de avertismentul bombă al lui Gallant din martie 2023, potrivit căruia discuţiile despre revizuirea judiciară urmărită de Netanyahu ameninţa coeziunea militară.
La vremea respectivă, Netanyahu a anunţat că Gallant va fi demis - dar a dat înapoi pe fondul unui val de demonstraţii de stradă. Unii analişti din domeniul apărării consideră că predicţia lui Gallant a fost confirmată de capacitatea Hamas de a lua prin surprindere forţele israeliene câteva luni mai târziu.
Întrebat miercuri dacă este îngrijorat că ar putea fi din nou destituit, Gallant a răspuns: "Nu dau vina pe nimeni. Într-o ţară democratică, consider că este potrivit ca o persoană, în special ministrul Apărării care deţine o funcţie, să facă public acest lucru".
Criticile lui Gallant la adresa Gaza au amintit de cele ale principalului aliat al Israelului, Statele Unite, care au încercat să transforme războiul într-un cadru favorabil pentru Autoritatea Palestiniană (AP), susţinută la nivel internaţional, care exercită o guvernare limitată în Cisiordania ocupată.
Netanyahu a refuzat acest lucru, descriind AP ca fiind o entitate ostilă - şi a repetat această poziţie într-o declaraţie video pe care a publicat-o pe reţelele de socializare la o oră după remarcile lui Gallant.
Orice demers de creare a unui guvern alternativ în Gaza necesită ca Hamas să fie mai întâi eliminat, a declarat Netanyahu, încheind cu solicitarea ca acest obiectiv să fie urmărit "fără scuze".
Coaliţia de guvernare a lui Netanyahu include parteneri ultranaţionalişti care doresc desfiinţarea AP şi construirea de noi colonii evreieşti în Fâşia Gaza. Aceşti parteneri s-au certat uneori cu Gallant, membru al partidului Likud al lui Netanyahu, în ceea ce priveşte această politică.
Netanyahu a declarat că Israelul va păstra controlul general de securitate asupra Fâşiei Gaza după război în viitorul apropiat. El nu a descris acest scenariu ca fiind o ocupaţie - un statut cu care Washingtonul nu este de acord - şi a semnalat opoziţia faţă de colonizarea israelienilor în teritoriu.
În ultima săptămână, forţele terestre israeliene au revenit în unele zone din nordul Gaza pe care le-au invadat şi părăsit în prima jumătate a războiului. Israelul descrie noile misiuni ca fiind represiuni planificate împotriva eforturilor de regrupare ale rezistenţilor Hamas, în timp ce palestinienii văd în acestea o dovadă a tenacităţii atacatorilor.
Marţi, în cadrul unei şedinţe de informare a jurnaliştilor, purtătorul de cuvânt militar principal, contraamiralul Daniel Hagari, a fost întrebat dacă absenţa unei strategii post-Hamas pentru Gaza complică operaţiunile.
"Nu există nicio îndoială că o alternativă la Hamas ar genera presiune asupra Hamas, dar aceasta este o întrebare pentru eşalonul guvernamental", a răspuns el.