Extrădarea lui Platon în Moldova este ilegală. Hotărârea primei instanţe, anulată

Curtea de Apel de la Kiev a stabilit că decizia de extrădare a lui V. Platon în Moldova este ilegală. Hotărârea a fost anulată. Avocata omului de afaceri a fost nevoită să părăsească Moldova pentru a prezenta probele deţinute oficialilor europeni.
Veaceslav Platon la Judecătoria sectorului Pecersk din Kiev
Veaceslav Platon la Judecătoria sectorului Pecersk din Kiev (jurnal.md)

Extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon în Moldova de către autorităţile ucrainene a fost considerată a fi ilegală, iar ordinul anulat de către judecătorii Curţii de Apel de la Kiev. Decizia a fost adoptată la 30 noiembrie însă motivată şi pronunţată public la 5 decembrie.

Potrivit hotărârii instanţei de apel din Ucraina, publicată de către portalul omg.md, decizia Judecătoriei raionului Pecerski din 29 august a.c., a fost anulată, iar cererea avocaţilor lui Platon trimisă la o nouă rejudecare în aceeaşi instanţă, dar în alt complet de judecată. Decizia Curţii de Apel de la Kiev este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Verdictul a fost comunicat Curţii de Apel Chişinău, care urma să stabilească în baza căror prevederi legale a fost extrădat Veaceslav Platon (Kobalev), cetăţean al Ucrainei, deţinut în prezent în Penitenciarul nr.13. Apărătorii susţin că deşi au prezentat instanţei probe care demonstrează că Platon a fost extrădat ilegal, acestea nu au fost luate în calcul, la 6 decembrie fiind menţinută măsura preventivă arestul, aplicată anterior inculpatului de către Judecătoria Buiucani.

Platon a declarat că a fost adus de la Kiev cu o cursă charter, iar mai târziu s-a aflat că businessmanul a fost transportat cu avionul Gulfstream G200 Galaxy, cu numărul de bord T7-PRM, care a aterizat la Chişinău pe 29 august, la ora 22:00. Ministerul de Interne al RM a precizat că această cursă a costat doar 1690 de dolari.

Veaceslav Platon a fost extrădat pe 29 august 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care ar fi prejudiciat Banca de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore pentru a le ascunde provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei au fost utilizaţi pentru stingerea unor credite în băncile din Moldova.

Avo­ca­ţii Ana Ursa­chi şi Ilia Novi­kov, în cadrul unei con­fe­rinţe de presă din luna septembrie a.c. despre ultimele deta­lii în cazul investigaţiilor omu­lui de afa­ceri Vea­ce­slav Pla­ton, la dorinţa clientului său, au reiterat faptul că învinuirea înaintată nu are tangenţă cu furtul miliardului. Platon este martorul principal care poate prezenta probe despre implicarea lui Vlad Plahotniuc şi a altor înalţi demnitari de stat în schemele de fraudare a Băncii de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Mai mult decât atât, Ana Ursachi a declarat că prin pla­sarea lui Pla­ton în odaia situată în subsolul Penitenciarului nr.13, unde nu pătrunde aerul, lumina zilei şi lipsesc elementare condiţii şi obiecte de igienă, iar rude­lor nu li se per­mite să-i trans­mită lucru­rile nece­sare, Plaho­t­niuc ar vrea să gene­reze un act de sui­cid.

Notabil este faptul că autorităţile abilitate au interzis accesul reprezentanţilor Amnesty Internaţional Moldova în celulele deţinuţilor din Penitenciarul nr.13, care s-au plâns de tortură şi rele tratamente, inclusiv în celulele lui Vladimir Filat şi Veaceslav Platon.

În prezent, avocatul Ana Ursachi riscă să fie dată în urmărire internaţională pentru un presupus omor care a avut loc cu 20 ani în urmă şi pentru care o persoană deja şi-a ispăşit pedeapsa. Ea a apărat mai multe persoane care ar deţine informaţii ce ar fi o ameninţare la adresa oligarhului Vlad Plahotniuc. Printre aceştia se numără Veaceslav Platon, grupul Petrenco, Andrei Năstase, Renato Usatîi şi Alexandru Petcov, care au declarat anterior că dosarele lor ar fi fost fabricate de actuala guvernare.

Ana Ursachi se află în momentul de faţă în Europa, anunţând mass media că are cu ea probe importante ale crimelor regimului pentru a fi investigate acolo.