Google, Facebook, Microsoft şi Twitter creează o bază de date comună pentru cenzurarea internetului

Standardele duble ale guvernelor occidentale devin tot mai vizibile pe masură ce incidente precum Brexitul şi alegerea lui Donald Trump ameninţă status-quo-ul.
Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, la CEO Summit în cadrul conferinţei Asia-Pacific Economic Cooperation din Lima, 19 noiembrie 2016
Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, la CEO Summit în cadrul conferinţei Asia-Pacific Economic Cooperation din Lima, 19 noiembrie 2016 (RODRIGO BUENDIA/AFP/Getty Images)

Cele mai mari reţele sociale ale lumii occidentale au anunţat că plănuiesc crearea unei baze de date comune în 2017, care să ajute la crearea unui mecanism de cenzurare a aşa-numitului "conţinut extremist" pe toate platformele sociale pe care le deţin.

Facebook a dezvoltat deja proiecte de cenzurare a mass media socială pentru cel mai mare regim represiv al planetei - China - conform unui articol publicat recent.

Măsura anunţată de giganţii de internet este motivată de lupta împotriva terorismului şi de presupusele imixtiuni ale Rusiei în campania electorală prezidenţială americană din vară.

Criticii măsurilor subliniază că puterea pe care o deţin giganţii de internet este imensă, discreţionară, iar faptul că angajaţi anonimi vor decide ce este adevărat şi ce este fals se numeşte cenzură şi este o încălcare flagrantă a dreptului la libera exprimare.

Twitter şi Reddit sunt deja învăluiţi în scandaluri din cauza suprimării de postări aparţinând conservatorilor americani.

Recent, Twitter a ameninţat că va suspenda contul preşedintelui ales Donald Trump, pe motiv de instigare la ură.

Este cunoscut că guvernele apelează discreţionar la reţelele de mass media alternativă pentru a bloca ştiri care nu au nicio legătură cu terorismul şi care nu sunt false.

Anul trecut, Angela Merkel a fost surprinsă pe un microfon deschis presându-l pe Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook, să "facă ceva" în legătură cu postările negative faţă de valul de azilanţi musulmani care au năpădit Germania. Anterior, guvernul japonez a suprimat ştiri răspândite pe media socială referitoare la dezastrul ecologic de la Fukushima.

Vestea creării unei baze de date comune a giganţilor occidentali de mass media şi internet survine după ce autorităţile de ambele maluri ale Atlanticului au introdus legislaţie care permite cenzurarea internetului.