Expert iranian: În următoarele două săptămâni 40% din populaţia Teheranului ar putea fi infectată

Eşec total al Iranului în efortul de stăvilire a epidemiei de virus Wuhan
(YONHAP/AFP via Getty Images)

După creşterea spectaculoasă a numărului cazurilor noi şi al victimelor cauzate de virusul Wuhan în Iran, comunitatea medicală este îngrijorată de evoluţia din această ţară, în care epidemia pare scăpată complet de sub control.

Oficialii din domeniul sănătăţii se îngrijorează că Iranul ar putea fi un scenariu care se poate repeta într-o mare parte a restului lumii, iar un membru al Comitetului Naţional pentru Gripă din Iran şi specialist în boli infecţioase, Dr. Masoud Mardani, tocmai a emis un avertisment dur pentru capitala Teheran, care găzduieşte aproximativ 9 milioane de persoane şi un total de 12 milioane în zona metropolitană.

Dr. Mardai a spus că se aşteaptă ca între 30 şi 40 la sută din populaţia Teheranului să fie infectată cu coronavirus în următoarele două săptămâni.

Presa de stat l-a citat spunând că "virusul se răspândeşte rapid ... estimăm că 30 până la 40% din populaţia Teheranului va fi infectată până la sfârşitul acestei luni (persane)".

Luna persană actuală este ultima lună a calendarului persan şi se încheie pe 20 martie, notează Al Arabiya English.

Potrivit unui rezumat al declaraţiilor sale acordate unui ziar iranian, Mardai a mai afirmat: "... o persoană infectată ar putea transmite virusul la patru persoane. Prin urmare, este de aşteptat ca 30-40% din populaţia Teheranului să fie infectată cu virusul până în martie."

Chiar dacă oficialii iranieni au confirmat mii de cazuri de virus Wuhan, în urmă cu o săptămână specialiştii speculau deja că adevăratul număr ajunsese la 20.000 şi era muşamalizat de autorităţi.

Incapacitatea testării rapide şi eficiente, precum şi lipsa transparenţei, în special în primele săptămâni ale focarului, fac posibilă o explozie exponenţială a numărului cazurilor şi deceselor, aşa cum s-a întâmplat deja în ultimele zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe