Expert: Guvernul de la Chişinău ezită să adopte o nouă strategie de reformă a justiţiei

Declaraţia întrunirii Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM nu are darul să schimbe în bine starea de lucruri privind angajamentele pro-europene ale ţării, moldovenii fiind cei care urmează să le implementeze şi respecte, afirmă Vladislav Gribincea.
Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea (facebook/profil v.gribincea)

În contextul declaraţiei finale a întrunirii Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, în care se subliniază „importanţa supremă a unei reforme profunde a sistemului justiţiei” şi că se “aşteaptă o nouă strategie de reformă a justiţiei”, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), juristul Vladislav Gribincea susţine că reforma justiţiei promovate de autorităţi până în 2016 nu a fost implementată integral, iar în prezent Guvernul de la Chişinău ar ezita în a pune în joc o nouă strategie.

“Uniunea Europeană ar vrea să fie sigură că reformarea justiţiei, care este extrem necesară, şi combaterea corupţiei să aibă, de fapt, loc potrivit unui plan previzibil şi potrivit unor responsabilităţi clare şi nu ad-hoc, în funcţie de cum va dori guvernarea la un moment sau altul”, a declarat Gribincea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, atenţionând că R. Moldova a primit suportul UE în diferite domenii, dar mai ales în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi reforma justiţiei, de aceea este normal ca aceste domenii să fie scoase în evidenţă.

Având în vedere că Strategia de reformă a justiţiei nu a fost indeplinită integral, multe chestiuni importante cum ar fi selecţia judecătorilor şi reforma Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) rămânând neimplementate, expertul precizează că Parlamentul R. Moldova a adoptat o hotărâre prin care a extins termenii de implementare a unor activităţi din strategie rămase restante, dar, totuşi, cele menţionate nu s-ar afla printre acele priorităţi. “Eu cred că reforma CSJ şi selecţia şi promovarea judecătorilor sunt acele hârtii de turnesol care ne pot spune cel mai bine cât de mult, în esenţă, s-a schimbat sistemul prin adoptarea legilor.”

Menţionăm că după cea de-a patra întrunire, Comitetul Parlamentar de Asociere UE-R. Moldova subliniază, între altele, în declaraţia sa finală din 22 mai „importanţa supremă a unei reforme profunde a sistemului justiţiei” şi „aşteaptă o nouă strategie de reformă a justiţiei”. De asemenea, comitetul „încurajează Guvernul şi Parlamentul să coopereze cu Platforma Societăţii Civile UE-R. Moldova”. La capitolul lupta împotriva corupţiei se regretă, „tempoul lent” de punere în aplicare a pachetului legislativ privind integritatea”, adoptat în august 2016 şi „lipsa de progrese” în dosarele penale legate de furtul din sectorul bancar.

Cât priveşte mass media, Comitetul a reamintit de importanţa transparenţei proprietăţii mass media, a asigurării pluralismului, inclusiv al canalelor TV, protecţiei mass mediei independente, a libertăţii de expresie şi reformării societăţii naţionale de radiodifuziune, accentuând încă o dată urgenţa adoptării unui nou cod al audiovizualului.

În context, preşedintele CRJM a notat că declaraţia finală a întrunirii Comitetului Parlamentar de Asociere UE-R.Moldova poate doar confirma sau infirma anumite realităţi pe plan politic, dar nu poate schimba multe lucruri în RM, dacă nu va fi urmată de fapte. “Nici Uniunea Europeană, şi nici Statele Unite, nici Federaţia Rusă nu pot schimba lucrurile în Republica Moldova pentru noi. Ei ne pot ajuta să o facem, dar nicidecum să ne substituie.”