Un judecător din Moldova a ajuns pe banca acuzaţilor pentru o sentinţă ilegală

O magistrata din Glodeni, RM riscă pedeapsă penală pentru că ar fi pronunţat o sentinţă ilegală de achitare, dosarul penal ajungând în instanţa de judecată pentru examinare.
Justiţie independentă?..
Justiţie independentă?.. (crjm.org)

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova anunţă că a finalizat şi remis în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a Tamarei Boubătrîn, judecător din Glodeni, prin care este acuzată de pronunţarea cu bună-ştiinţă a sentinţei contrare legii, pe un dosar de săvârşire a unei infracţiuni grave.

Potrivit Procuraturii Generale, în august 2014, în cadrul judecării cauzei penale de învinuire a inculpatului de comiterea unei infracţiuni de corupţie, magistrata ar fi emis o sentinţă de achitare a inculpatului, motivând prin lipsa în acţiunile acestuia a faptului infracţiunii.

Sentinţa de achitare a inculpatului a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bălţi, care a admis apelurile procurorilor, condamnând inculpatul la închisoare cu suspendare. Concomitent, instanţa de apel a relevat o serie de deficienţe şi încălcări flagrante ale legii, admise de Tamara Boubătrîn la judecarea cauzei şi achitarea ilegală a persoanei, prin reţinerea unei alte situaţii juridice, decât cea menţionată în rechizitoriu.

În mai 2016, Procurorul General al RM a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru începerea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului.

Notabil este faptul că inculpatul achitat pleda vinovat în instanţa de judecată, dosarul său penal urmând a fi examinat într-o procedură aparte, ce consta în examinarea în şedinţa de judecată a probelor administrate la faza de urmărire penală fără citarea martorilor şi administrarea de probe noi. Astfel, magistrata urma doar să dispună examinarea cauzei penale în procedură specială în vederea verificării coraborării tuturor probelor administrate în cadrul urmăririi penale pentru a se expune asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei persoanei.

Dacă va fi recunoscută vinovată de cele incriminate, fosta magistrată riscă o pedeapsă de până la 5 ani închisoare sau o amendă de până la 57500 de lei MDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe