Alt protest în 11 iunie: Să oprim transformarea Moldovei în Coreea de Nord

Prin proiectul de modificare a sistemului electoral, Partidul Democrat încearcă să transforme Moldova într-o dictatură în inima Europei, sunt de părere mai multe ONG-uri care cheamă moldovenii să protesteze pe 11 iunie în scuarul Parlamentului.
Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Arcadie Barbărişie şi Vladislav Gribincea, membri ai societăţii civile
Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Arcadie Barbărişie şi Vladislav Gribincea, membri ai societăţii civile (captură foto / privesc.eu)

O parte a societăţii civile din Republica Moldova, care s-au arătat împotriva modificării sistemului electoral, prin trecere la cel mixt, aşa cum a votat Parlamentul la 5 mai, a anunţat sâmbătă că îşi menţin în continuare părerea, specificând că un astfel de sistem propus de PD şi PSRM ar fi unul nedemocratic care există în Coreea de Nord, Cuba, şi cu mici modificări în Rusia şi Belarus. Mai mult decât atât, aceste organizaţii au precizat că următorul protest este planificat să aibă loc la 11 iunie, ora 12:00 în scuarul Parlamentului.

„Facem un apel către instituţiile statului să-şi revizuiască felul în care îşi văd lucrul”, a declarat activistul Dumitru Alaiba, făcând referire la faptul că „Ministerul de Interne şi-a văzut sarcina în a crea toate condiţiile ca oamenii să nu poată veni la acţiuni de protest, or noi vorbim de dreptul la libera întrunire. (...) Noi vrem ca în data de 11 iunie, protestul care este planificat să se petreacă în condiţii total diferite, nu vrem să vedem nicio intimidare. Facem apel la oamenii care intenţionează să participe, în cazul în care ei sunt intimidaţi în orice fel, să nu se teamă şi să comunice despre asta”.

La rândul său, analistul politic, Alexei Tulbure a ţinut să precizeze că enigma originii proiectului de modificare a sistemului electoral prin trecere la sistemul mixt nu mai există. Un grup de ONG-uri a prezentat o analiză a celor două legi, din care reiese că variantele de legi ale PD (votul uninominal – n.r.) şi a PSRM (sistemul mixt – n.r.) coincid 90 la sută în ceea ce priveşte prevederile esenţiale.

„A fost un spectacol realizat de două partide, dar este clar că schimbarea sistemului electoral are un singur scop: înlesnirea accederii în Parlament a unui partid care altminteri nu are nici o şansă. Partidul Democrat, de fapt împinge Moldova pe o cale a degradării democratice, a transformării ţării într-o dictatură în inima Europei”, a punctat Tulbure, adăugând că protestul din 11 iunie este continuarea unui proces de a opune rezistenţă la aspiraţiile anti-democratice ale conducerii ţării.

Cei care ies la protest sunt, în opinia activistului civic, Sergiu Tofilat speranţa R. Moldova că pot fi oprite degradarea şi transformarea ţării într-un stat autoritar precum Coreea de Nord.