Erdogan acuză Vestul de ipocrizie în privinţa atacului din Paris şi îl mustră pe Netanyahu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Vestul de ipocrizie în privinţa răspunsului la atacul asupra publicaţiei Charlie Hebdo. În plus, el a declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu avea ce căuta la ceremonia comemorativă din Paris.

“Cum poate un om care a ucis 25.000 de oameni în Gaza prin intermediul terorismului de stat, să facă cu mâna în Paris, ca şi cum oamenii abia ar aştepta ca el să facă acest gest? Cum de a îndrăznit să meargă acolo?”, a spus Erdogan aflat luni la o întâlnire cu omologul său palestinian Mahmoud Abbas în Ankara.

“În primul rând ar trebui să răspundeţi pentru copiii şi femeile pe care le-aţi ucis”, a mai acuzat preşedintele turc, care este cunoscut pentru criticile sale frecvente şi puternice împotriva politicii guvernului israelian, în ciuda relaţiilor comerciale bilaterale apropiate dintre cele două state.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a participat de asemenea la ceremonia de duminică. Abbas şi Netanyahu au ocupat poziţii proeminente, flancându-l pe preşedintele francez Francois Hollande în timpul marşului din oraş.

Erdogan nu a participat la ceremonia comemorativă, dar premierul turc Ahmet Davutoglu a fost prezent acolo.

“Ipocrizia Vestului este evidentă. Ca musulmani, nu am participat niciodată la masacre teroriste. În spatele atitudinii Vestului se află rasism, discursuri instigatoare la ură şi Islamofobie”, a declarat Erdogan. “Rog ca administraţiile din acele ţări unde sunt atacate moscheele noastre să ia măsuri.”

“Se fac jocuri cu lumea Islamică şi trebuie să fim conştienţi în legătură cu acest lucru”, a mai spus Erdogan.

Erdogan, al cărui premier şi.a petrecut marţea trecută la Berlin pentru a respinge acuzaţiile potrivit cărora Turcia a permis unui partener al teroriştilor din Paris să intre liber în Siria, a pus sub semnul întrebării răspunsul poliţiei franceze în privinţa monitorizării atacatorilor, ieşiţi recent din închisoare.

“Cetăţenii francezi desfăşoară un astfel de masacru şi musulmanii plătesc preţul. Este foarte semnificativ acest lucru ... Serviciile lor de informaţii nu îi monitorizează pe cei care ies din închisoare?” a întrebat Erdogan.

Turcia i-a criticat îndelung pe partenerii săi din NATO pentru poziţia precaută faţă de conflictul din Siria şi pentru că Alianţa a luat partea Israelului – în defavoarea palestinienilor – în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Vestul, în schimb, a criticat Turcia pentru că a permis europenilor radicalizaţi să treacă graniţa în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe