Francois Hollande i-ar fi cerut lui Benjamin Netanyahu să nu participe la marşul solidarităţii de la Paris (presă)

Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

Preşedintele francez Francois Hollande nu a dorit ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să participe la marşul istoric de duminică de la Paris, considerând că prezenţa liderului israelian la marş ar putea provoca 'dezbinare', a informat duminică mass-media israeliană, relatează The Times of Israel şi Haaretz în ediţiile online de luni.

Netanyahu ar fi dat curs iniţial dorinţei Parisului, aşa că sâmbătă a menţionat îngrijorări legate de securitate pentru a justifica de ce nu va participa la eveniment, care a fost organizat în semn de solidaritate după atacurile teroriste din capitala franceză care s-au soldat cu 17 morţi. Printre victime s-au numărat şi patru evrei într-un supermarket cuşer şi un ofiţer de poliţie musulman. Cu toate acestea, premierul israelian s-a răzgândit sâmbătă seara după ce ministrul de externe Avigdor Liberman şi ministrul economiei Naftali Bennett au anunţat că vor participa la marş, a informat postul de televiziune israelian Channel 2.

Atunci când biroul lui Netanyahu a informat Palatul Elysee că totuşi acesta va participa, Franţa a răspuns subliniind că, în aceste condiţii, îi va trimite o invitaţie şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, potrivit sursei citate. Guvernul francez a anunţat de asemenea o întâlnire planificată între Hollande şi Abbas sâmbătă noaptea.

Biroul premierului israelian nu a dorit să comenteze în legătură cu informaţiile apărute în presă.

Duminică, preşedintele francez Francois Hollande alături de numeroşi lideri mondiali, printre care Netanyahu şi Abbas, au mărşăluit la Paris în cadrul unei procesiuni la care au participat aproape 1,5 milioane de persoane, şi care a început din locul în care doi bărbaţi înarmaţi au ucis 12 de persoane la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo săptămâna trecută.

Totodată, potrivit EFE, principalul cotidian din Israel, Yediot Aharonot, aminteşte că Israelul se află la începutul campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 17 martie şi că, din acest motiv, Netanyahu nu a vrut să scape ocazia de a se fotografia cu alţi lideri internaţionali şi de a face o baie de mulţime, printre reprezentanţii comunităţii evreieşti din Franţa. În fapt, într-un omagiu adus duminică victimelor atentatelor din Franţa şi care a avut loc la Marea Sinagogă din Paris, unde au participat şi preşedintele francez Francois Hollande şi premierul său, Manuel Valls, cel mai scandat nume a fost cel de 'Bibi, Bibi', porecla premierului israelian. Într-o imagine stranie care n-a trecut neobservată de principalele media internaţionale, Netanyahu şi Abbas s-au aflat în prima linie a marşului, de-o parte şi de altă a lui Hollande, de care-i separa doar preşedintele Mali şi cancelarul german.

Yediot Aharonot mai scrie că preşedinţia franceză ar fi fost indignată de apelul lansat vineri de premierul israelian evreilor din Franţa, de a emigra în Israel, invitaţie interpretată de Palatul Elysee drept o critică la adresa capacităţii şi voinţei Franţei de a proteja această minoritate. În schimb, reprezentanţi ai biroului premierului israelian au dat asigurări că Netanyahu nu este la curent cu indignarea francezilor şi că a fost primit cu căldură în Franţa.

Ziarul citat menţionează şi alte critici la adresa premierului israelian, care s-ar fi urcat în primul autocar cu lideri internaţionali care a plecat de la Elysee către locul de începere al marşului şi care, în timpul marşului, a trecut din rândul doi în rândul întâi, în faţa, profitând de o strângere de mână cu preşedintele Mali, ţară cu care Israelul nici măcar nu are relaţii diplomatice.

Călătoria premierului israelian şi a altor politicieni de dreapta a provocat de altfel un val de critici în Israel, unde unii comentatori i-au acuzat că au profitat de durerea victimelor pentru a-şi face campanie electorală. Potrivit site-ului Ynetnews, un alt motiv de supărare l-a reprezentat nota de plată a deplasării: 177.000 de dolari. Premierul şi şeful diplomaţiei israeliene s-au cazat o noapte la Paris, iar suma în chestiune nu include costurile de cazare pentru gărzile de corp şi pentru staff-ul lui Netanyahu.