Forţele israeliene atacă pescari palestinieni lângă Gaza


Pescari palestinieni îşi pregătesc bărcile înainte să plece din postul oraşului Gaza pentru a pescui în Mediterană.
Pescari palestinieni îşi pregătesc bărcile înainte să plece din postul oraşului Gaza pentru a pescui în Mediterană. (Captură Foto)

Ambarcaţiuni înarmate israeliene au deschis vineri focul asupra unor bărci de pescuit palestiniene lângă coasta nordică a Fâşiei Gaza. Martorii au declarat că forţele israeliene au tras vineri asupra unor pescari palestinieni în apropierea zonei de coastă a Fâşiei Gaza, forţându-le ambarcaţiunile de pescuit să se întoarcă. Nu au existat rapoarte imediate despre victimele atacului.

În 3 decembrie, navele de luptă israeliene au atacat câteva ambarcaţiuni de pescuit palestiniene lângă coasta Fâşiei Gaza, rănind serios un pescar. Pescarul, identificat ca Fakher Nizar Abu Riyaleh, în vârstă de 32 de ani, a fost grav rănit la cap de un şrapnel provenit din obuzele israeliene. El a fost dus la spitalul al-Shifa din oraşul Gaza pentru a primi tratament medical.

Conform Sindicatelor Pescarilor din Gaza, regimul din Tel Aviv a încălcat de mai multe ori un acord de încetare a focului semnat cu palestinienii şi care a intrat în vigoare după negocierile indirecte din capitala egipteană Cairo.

Acordul a pus capăt războiului de 50 de zile pe care Israelul l-a purtat în Fâşia Gaza. Conflictul a început în 8 iulie şi a făcut 2.140 de victime în rândul populaţiei palestiniene precum şi rănirea altor câteva mii.

În baza acordului de încetare a focului, Israelul a declarat că va extinde imediat zona de pescuit din apropierea coastei Fâşiei Gaza şi că va permite pescarilor să navigheze până la 6 mile nautice distanţă de la mal. Acţiunile militare israeliene au afectat puternic industria pescuitului din Gaza.