Paris - peste 1,5 milioane de persoane ies în stradă împotriva terorismului

Miting masiv în Paris, pentru a comemora victimele atentatelor de săptămâna aceasta
Miting masiv în Paris, pentru a comemora victimele atentatelor de săptămâna aceasta (Jeff J Mitchell/Getty Images)

Lideri din întreaga lumea au defilat cot la cot conducând prin Paris o mulţime de peste 1 milioane de oameni, într-o marş fără precedent care comemorează victimele atacurilor lansate la mijlocul săptămânii de trei militanţi islamişti, relatează Reuters.

Poliţia din Paris a declarat că prezenţa la eveniment era ”fără precedent” şi prea mare pentru a fi numărată. Unul din organizatori a estimat numărul de persoane prezente la aproximativ 1,3 -1,5 milioane de oameni.

Preşedintele Francois Hollande şi liderii din Germania, Italia, Israel, Turcia, Marea Britanie şi din teritoriile palestiniene, au străbătut centrul Parisului într-o mare de steaguri franceze şi de alte naţionalităţi. Pe statuia gigantică din Place de la Republique au fost ataşate mai multe litere formând cuvântul Purquoi ? (De ce ?), în timp ce o formaţie de muzicanţi cânta imnul naţional francez ”La Marseillaise”.

Aproximativ 2,200 de poliţişti şi soldaţi au patrulat pe străzile Parisului pentru a-i proteja pe trecători de presupuşi atacatori, în timp ce pe acoperişurile clădirilor au fost mobilizaţi lunetişti. Înaintea manifestaţiei, canalele oraşului au fost căutate iar staţiile de tren subterane de-a lungul rutei străbătute au fost închise.

Marşul s-a desfăşurat în mare parte într-o tăcere plină de respect. În Franţa, acesta a ridicat semne de întrebarea asupra unor chestiuni precum libertatea de exprimare, religia şi securitatea, iar peste graniţele franceze incidentul a expus vulnerabilitatea statelor în faţa asalturilor urbane.

”Paris este astăzi capitala lumii. Întreaga noastră ţară se va ridica şi-şi va arăta cea mai bună parte”, a declarat preşedintele francez Francois Hollande.

În Londra, câteva puncte importante precum Tower Bride au fost luminate în culorile roşu alb şi albastru, culorile steagului francez, arătând susţinere faţă de evenimentul din Paris. În 2005, 57 de persoane au fost ucise într-un atac al militanţilor islamişti asupra sistemului de transport al Londrei.

Cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic, David Cameron, şi premierul italian, Matteo Renzi, se aflau printre cei 44 de lideri străini care au mărşăluit alături de Hollande. Secretarul-general al ONU, Ban Ki-moon, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele palestinian Mahmous Abbos au fost de asemenea prezenţi.

Prese României Klaus Iohannis, prezent de asemenea la Paris, a fost întâmpinat de preşedintele francez, Francois Hollande, cu care a avut un schimb de replici, timp de aproape un minut.

Marşul are loc după ce, miercuri, 12 persoane au fost ucise în atacul de la Charlie Hebdo, o publicaţie satirică. Cei doi atacatori ar fi ales ziarul pentru caricaturile satirice la adresa mai multor religii, şi mai ales a celei islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe