Ovidiu Raeţchi: aderarea României la Schengen nu trebuie împiedicată de atentatul de la Paris

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi a afirmat că statele europene nu trebuie să dea senzaţia că profită de atentatul de la Paris pentru a împiedica aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

În contextul declaraţiei ministrului de interne spaniol care susţine modificarea tratatului Schengen, Ovidiu Raeţchi a afirmat, că unii oficiali europeni nu trebuie să folosească atentatul de la Paris pentru a îngreuna aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, mai ales în condiţiile în care România este pregătită pentru acest pas.

„Am urmărit cu îngrijorare declaraţiile ministrului de interne spaniol Jorge Fernandez Diaz care, în contextul atacurilor teroriste de la Paris, a afirmat că susţine o modificare a tratatului Schengen cu scopul de a permite controalele la frontierele din cadrul acestui spaţiu european. Sper că unele autorităţi europene să nu invoce sentimentul de panică provocat de atacul asupra Charlie Hebdo pentru a limita, de pildă, accesul ţării noastre la spaţiul Schengen. Oficialii europeni susţin, de fiecare dată, că România îndeplineşte toate condiţiile de aderare la Schengen, dar unele interese politice şi electorale ne împiedică să atingem acest obiectiv”, a spus Ovidiu Raeţchi.

Deputatul PNL a adăugat că, deşi raportul MCV care va fi dat publicităţii în curând se anunţă ca fiind unul pozitiv, acesta nu trebuie legat de aderarea României la Schengen, lucru specificat şi de Comisia Europeană în urmă cu câteva luni.

„Sper că obiectivul aderării României la Schengen va fi îndeplinit la următoarea reuniune a Consiliului European, din luna martie. Merită precizat că raportul MCV prezentat la finalul lui ianuarie 2014 a fost unul pozitiv, iar cel care va urma în câteva zile se anunţă în aceeaşi notă. În plus, Comisia Europeană a afirmat răspicat că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare al Schengen. "Am transmis mereu clar că, din punct de vedere al evaluării respectării criteriilor de aderare la Schengen, România şi Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile. Sunt două exerciţii diferite şi nu trebuie amestecate. România şi Bulgaria au fost deja evaluate şi răspunsul este un „Da” convins”, spunea purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom în urmă cu câteva luni. Practic, oficialii europeni recunosc că suntem pregătiţi pentru acest pas şi ar fi nedrept să fim împiedicaţi să aderăm la Schengen din raţiuni politice sau electorale irelevante în context”, a atras atenţia Ovidiu Raeţchi.

Deputatul PNL a subliniat şi că “semnarea Pactului pentru Apărare şi alocarea pentru acest domeniu a 2% din PIB demonstrează angajamentul României în contextul noilor provocări de securitate”.

Amintim că oficiali de rang înalt din Austria, Belgia Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania Suedia şi Marea Britanie au participat la o întâlnire duminică la Paris unde şi-au anunţat intenţia de a spori măsurile anti-terorism. Printre măsurile vizate se află şi propuneri privind înăsprirea frontierelor externe ale UE, prin modificări aduse Codului de Frontieră Schengen, care guvernează libera circulaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne