Elveţia a restricţionat o listă de cetăţeni şi organizaţii legate de Moscova

(Sean Gallup / Getty Images)

Berna a adăugat, marţi, 28 de cetăţeni ruşi şi ucraineni şi 18 organizaţii pe o listă proiectată să prevină Rusia să folosească Elveţia şi facilităţile sale pentru a evita sancţiunile aplicate de Occident, relatează Moscow Times.

Ultima mişcare, care urmăreşte indivizii şi organizaţiile de pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, va ridica numărul persoanelor afectate la 87 şi numărul organizaţiilor la 20. Măsurile vor începe să fie implementate marţi, începând cu ora 4:00 (GMT).

Elveţia a decis, în martie, să impună o serie de sancţiuni proprii ca răspuns la criza din Ucraina. Ministrul elveţian al economiei a anunţat, săptămâna trecută, că guvernul plănuieşte să schimbe această politică.

În schimb, a adoptat măsuri pentru a se asigura că nu devine un loc prin care indivizii sau fondurile vor putea evita sancţiunile europene.

Numele de pe listă sunt restricţionate de la crearea unor noi afaceri cu intermediarii financiari din Elveţia. Această măsură este menită să prevină transferarea activelor din afara UE în Elveţia.

Noile nume includ numele liderilor separatişti, precum Alexander Borodai şi Alexander Khodakovski, oficialilor de vârf de la Moscova, precum fostul premier, Mihail Fradkov, şi şeful Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev, şi liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov.

Chiar dacă nu a impus sancţiuni proprii, unele dintre măsurile UE se vor aplica în Elveţia deoarece ţara face parte din blocul de 28 de naţiuni al zonei Schengen.

Elveţia, un centrul global pentru schimbul de bunuri de lux şi banking privat, este o destinaţie populară pentru oligarhii Rusiei. Zurich a evitat să adopte măsuri împotriva Rusiei de teama că o asemenea manevră ar putea să-i compromită neutralitatea şi să-i deterioreze relaţiile comerciale cu Moscova.

Aproximativ 75% din exporturile de ţiţei ruse sunt tranzacţionate prin Geneva, potrivit guvernului elveţian, iar activele ruse în băncile elveţiene s-au ridicat la aproape 13.8 miliarde de franci [15.2 miliarde de dolari] în 2012, potrivit Băncii Naţionale Elveţiene.

În prezent, Elveţia conduce Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa, care a mediat conflictul dintre cele două tabere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe