UPDATE: Deputaţii au dat undă verde pentru arestarea Elenei Udrea
alte articole
UPDATE: Cu 170 de voturi ”pentru” şi 118 voturi ”împotrivă”, membrii Camerei Deputaţilor au avizat cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarul ”Gala Bute.”
***
UPDATE: Deputaţii au aprobat luni cererea de urmărire penală a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute şi urmează să se pronunţe, prin vot secret cu bile, şi asupra cererii de arestare preventivă a acesteia.
Urmărirea penală a fost avizată cu 218 voturi ”pentru” şi 76 voturi ”împotrivă”, relatează B1 TV.
***
Prezentă luni în Parlament, unde colegii săi deputaţi vor vota cererile prin care DNA cere urmărirea penală şi arestarea sa preventivă în dosarul Gala Bute, Elena Udrea a declarat că este "vânată sistematic" şi a cerut modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală, motivând că arestul preventiv este "o pârghie similară cu tortura la care se apelează prea des", relatează Hotnews.
"Este evident că sunt o ţintă, sunt vânată sistematic. Multe dintre aceste acuzaţii sunt minciuni, cei care fac denunţuri pleacă acasă.", a declarat Elena Udrea.
Udrea le-a amintit colegilor săi că împotriva sa au fost formulate, în doar două săptămâni, nu mai puţin de "8 cereri de avizare" a urmăririi penale sau arestului preventiv şi a subliniat că acest lucru reprezintă "un precedent periculos".
"Sunt din nou în faţa dumneavoastră după doar două săptămâni. În urmă cu două săptămâni aţi votat 6 cereri împotriva mea. Le-aţi aprobat pe toate sub marota "justiţia trebuie să funcţioneze. ", a declarat Udrea, adăugând că, pentru ca ancheta care o vizează să se poată derula eficient, era suficient să fie avizată urmărirea sa penală, nu şi arestarea.
Elena Udrea s-a mai plâns că cererea vizând arestarea sa preventivă care urmează să fie votată luni se bazează pe denunţuri, mai exact pe denunţul prietenei sale, care a turnat-o pentru a fi eliberată.
"Normal ar fi fost ca DNA să renunţe la o nouă cerere de arest preventiv în ceea ce mă priveşte.", a declarat Udrea, în contextul în care recent, în presă, a apărut informaţia că fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Ana Maria Topoliceanu, ar fi făcut presiuni asupra lui Tudor Breazu (administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea), pentru ca acesta să facă declaraţii împotriva Elenei Udrea.
"În ritmul acesta o să ne vedem din două în două săptămâni. Dacă eu pe denunţuri am stat arestată o săptămână, i se poate întâmpla fiecăruia dintre noi.", a adăugat deputata, făcând apel la empatia colegilor săi.
Udrea le-a mai descris colegilor săi condiţiile grele în care a fost ţinută în arest preventiv (condiţii care i-ar aştepta şi pe ei dacă ar fi arestaţi):
"WC-ul era de tip turcesc. Noaptea trebuia să punem un pet ca să nu vină şobolani. Dacă te spălai pe cap nu aveai acces la foehn, ca să te usuci."
Totodată, fosta candidată la preşedinţie a mai acuzat că dosarul Gala Bute este cea mai clară dovadă că separaţia puterilor în stat nu mai funcţionează, "o putere acuză pe alta.", afirmând, totodată, că arestul preventiv este o pârghie similară cu tortura:
"Arestul preventiv este o pârghie similară cu tortura, la care se apelează prea des. Trebuie să oprim ca arestarea preventivă, prevăzută iniţial ca o măsură excepţională, să devină o practică." a adăugat deputata.
Elena Udrea, care este în război declarat cu actualul şef SRI, Florian Coldea şi cu şefa DNA, Codruţa Kovesi, a mai adăugat că ideea conform căreia DNA -ul trebuie să reformeze clasa politică "e o mare minciună."
"E periculos pentru statul de drept să laşi doi oameni să decidă cine e arestat şi cine nu. Cei care trebuie să reformeze clasa politică sunt cetăţenii.", a precizat deputata.
Reamintim că procurorii DNA au cerut în urmă cu o săptămână un nou aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Acuzaţiile vizează atribuiri de contracte în dosarul Gala Bute.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, cererea este formulată în cauza în care se efectuează acte de urmărire penală în legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 – 2012.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.