Întorsătură de situaţie în dosarul Gala Bute. Presiuni pentru declaraţii contra Elenei Udrea

Elena Udrea, la ICCJ, 17 februarie 2015
Elena Udrea, la ICCJ, 17 februarie 2015 (Epoch Times România)

Situaţia în dosarul „Gala Bute”, având-o pe Elena Udrea în rolul principal, capătă noi întorsături. Potrivit evz.ro, la dosar au apărut probe din care reiese că fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Ana Maria Topoliceanu, ar fi făcut presiuni asupra lui Tudor Breazu (administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea), pentru ca acesta să facă declaraţii împotriva fostei şefe PMP.

Surse apropiate anchetei din dosarul „Gala Bute” au declarat pentru Evenimentul Zilei că denunţul făcut împotriva Elenei Udrea de către Ana Maria Topoliceanu ar fi fost infirmat după ce Breazu şi un alt martor din dosar ar fi prezentat înregistrări cu o discuţie în care Topoliceanu îi cerea lui Breazu să facă, la rândul său, un denunţ împotriva fostei candidate la preşedinţie.

Sursele au declarat că, pe 5 februarie, înainte ca Breazu să fi fost pus oficial sub acuzare, Ana Maria Topoliceanu l-ar fi apelat pe acesta, printr-un apel video pe FaceTime, pentru a îi cere să-i confirme declaraţia făcută iniţial în faţa anchetatorilor.

Potrivit evz, Topoliceanu se temea ca nu cumva să fie înregistrată audio, aşa că a apelat la bileţele de tip „post-it” pe care le arăta în faţa camerei. Din conţinutul bileţelelor, ar rezulta că fosta şefă CNI ştia conţinutul dosarului, luase legătura în prealabil cu Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) şi Gheorghe Nastasia (secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului) şi încerca să-l determine pe Breazu să adopte o poziţie similară.

Breazu şi celălalt martor din dosar au prezentat, în faţa anchetatorilor, înregistrările acestei comunicări.

Sursele apropiate anchetei citate de EVZ susţin faptul că reţinerea şi arestarea Anei Maria Topoliceanu în acest dosar sunt iminente.

Ana Maria Topoliceanu este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute, sub acuzaţia de luare de mită. Fosta şefă a CNI le-a declarat anchetatorilor că ar fi fost „cărăuşul” mai multor şpăgi către Elena Udrea. Reamintim că Topoliceanu a fost fotografiată în timp ce făcea shopping la Paris alături de Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, arestată prevenit în alt dosar.

"La un moment dat, nu reţin perioada, cred că în 2011, Lungu Ştefan mi-a spus că a vorbit cu Udrea Elena, care i-a spus că poate să ia pentru ea o sumă de bani de la firma Consmin SA, care avea lucrări la Compania Naţională de Investiţii şi că i-a spus să ia legătura cu mine ca să stabilim condiţiile în care va fi remisă această sumă. Conform acestei discuţii, banii urmau să fie luaţi pentru ministrul Elena Udrea. (...) Nu îmi mai amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea în care urmau să fie transferaţi aceşti bani şi ea mi-a spus să îi iau prin intermediul societăţii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societăţii administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL", se arată în declaraţia lui Topoliceanu redată în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute.

Mai reamintim în context că, distincte de declaraţiile lui Topoliceanu, nu sunt singurele care o incriminează pe Udrea în dosarul Gala Bute. Jurnalistul Cătălin Tolontan, aminteşte într-o postare pe blog că Gheorghe Nastasia, secretarul general al MDRT în perioada ce face obiectul anchetei DNA le-a declarat procurorilor că i-a dat lui Udrea 900.000 de euro. Acesta este alt cap de acuzare pe luare de mită la adresa lui Udrea, în temeiul căruia DNA a cerut Parlamentului avizarea arestării preventive a Elenei Udrea.

"În data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel (arestat preventiv în dosarul Gala Bute).

Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.", se arată în rechizitoriul DNA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne