"După ce-ai fost votat, de Unire ai uitat!" - Protest al unioniştilor în Piaţa Universităţii (Video)

Revoltaţi că preşedintele Iohannis a uitat ce a promis în campania electorală şi şi-a schimbat radical discursul pe tema Unirii Basarabiei cu România, membrii Platformei Unioniste Acţiunea 2012 au protestat sâmbătă în Piaţa Universităţii.
Protest al unioniştilor în Piaţa Universităţii, 20 februarie 2016
Protest al unioniştilor în Piaţa Universităţii, 20 februarie 2016 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În jur de 100 de unionişti s-au reunit sâmbătă în Piaţa Universităţii, pentru de a-i transmite preşedintelui Iohannis că nu vor mai tolera "aceeaşi politică a minciunii, a inacţiunii, pe care a avut-o până în prezent" în ceea ce priveşte Unirea României cu Basarabia. Unioniştii i-au cerut lui Iohannis să iniţieze un dialog cu ei, anunţând că în caz contrar vor urma noi proteste, eventual chiar zilnice, inclusiv în faţa Palatului Cotroceni.

Protestul, organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, sub sloganul "Nu eşti preşedintele nostru!" a avut loc la trei zile după ce, în cadrul unei alocuţiuni susţinute la dezbaterea publică "Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile", Iohannis a afirmat că a pune acum problema unirii Moldovei cu România i se pare un demers puţin serios."

Nemulţumiţi de declaraţiile preşedintelui, unioniştii au desfăşurat în faţa fântânii de la Universitate două bannere mari cu mesajele: "Dacă tăceai, filozof rămâneai" şi "După ce-ai fost votat, de Unire ai uitat!", în timp ce marea majoritate a participanţilor ţineau bannere cu mesajul "Basarabia e România!"

Unioniştii au scandat "România nu a vrut graniţa la Prut", "Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti" iar preşedintelui Iohannis, căruia i-au reproşat şi faptul că în vara lui 2015 nu i-a primit pe tinerii veniţi pe jos tocmai de la Chişinău în Marşul lui Ştefan cel Mare, i-au transmis, prin scandări, mesajul: "Ruşine, ruşine să vă fie!".

"Pentru noi declaraţiile preşedintelui Iohannis au fost o imensă trădare, ne-a durut sufletul ca români din România dar ne-a durut şi mai mult sufletul pentru fraţii din Basarabia care au ascultat aceste declaraţii şi speranţele lor pentru Unire au fost destrămate întrucâtva. Ne dorim altă atitudine din partea preşedintelui şi ne dorim să aibă aceleaşi declaraţii pe care le-a avut în campania electorală. E inadmisibil una să declari în campania electorală pentru a atrage voturi şi după aceea, la un an de mandat să te contrazici singur. E inadmisibil şi de altfel suntem şi împotriva felului în care administraţia prezidenţială condusă de Dan Mihalache a tratat subiectul Republicii Moldova. Nu există un consilier cu care se poate discuta pe subiectul Republicii Moldova, deşi noi am solicitat constant acest lucru", a declarat preşedintele Platformei Acţiunea 2012, George Simion.

George Simion
George Simion (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În contextul în care preşedintele Iohannis a declarat miercuri că Unirea poate fi discutată după ce se face pasul către integrarea europeană şi "atunci când şi într-o parte şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine", Simion a reamintit că Moldova, fără România, nu are nicio şansă:

"Nu există această varianta de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, singura şansă a Republicii Moldova de stabilitate, de integrare europeană şi de luptă pentru bunăstare este alături de România, făcând parte din România, aşa cum a făcut şi în perioada interbelică. Atunci, un neamţ, regele României, a făcut Unirea. Noi aveam alte aşteptări de la preşedintele Iohannis."

Preşedintele Acţiunii 2012 a mai precizat că unioniştii au înaintat încă de anul trecut Cancelariei Prezidenţiale o serie de solicitări, respectiv ca Administraţia Prezidenţială să aibă un consilier pe Republica Moldova, ca preşedintele Nicolae Timofiti să fie decorat, Iohannis să vorbească despre românii de peste Prut la fel cum a ştiut să o facă şi în campania electorală. De asemenea, Platforma Unionistă a mai cerut ca preşedintele să medieze înfiinţarea unui Minister al Reunificării, cum există şi în Coreea de Sud şi un nou pact de tip Snagov, pe reîntregirea naţională, aşa cum preşedintele a promis în campania electorală. Aceste cereri au fost ignorate.

În acest context, cu paharul răbdării umplut de declaraţiile făcute miercuri de Iohannis, Simion a anunţat că unioniştii vor protesta, dacă e nevoie, zi de zi în faţa Palatului Cotroceni şi că recurge inclusiv la proteste extreme, pentru ca vocea basarabenilor să se audă până la Cotroceni iar Iohannis să respecte ce a promis:

"Îl anunţăm pe preşedintele Iohannis că suntem dispuşi să stăm zi şi noapte (în stradă n.r), adoptând forme de protest extreme, dacă este nevoie, pentru ca vocea fraţilor noştri de peste Prut să se audă. Au venit tinerii aceia frumoşi pe jos de la Chişinău şi nu a avut decenţa să îi primească şi din iulie până acum să acţioneze. Dacă nu trece la fapte, răbdarea noastră s-a terminat şi îl anunţăm pe această cale pe preşedinte!", a concluzionat Simion.

Redăm declaraţia făcută de Klaus Iohannis:

"Drumul spre Europa trebuie consolidat, situaţia din Moldova trebuie să se stabilizeze, economia moldoveană trebuie să repornească. Următorul pas, după părerea mea, este integrarea europeană a Moldovei, iar cealaltă parte - unirea - poate fi discutată atunci când şi într-o parte şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine. Să pui acum întrebarea unirii Moldovei cu România mi se pare un demers puţin serios. Dacă ne uităm în jur, problema Transnistriei, este chestiunea stabilităţii economice, combaterii corupţiei, care indiferent cum o vedem se află într-o parte şi în alta a Prutului la niveluri foarte diferite şi atunci. După ce rezolvăm aceste probleme pentru care cunoaştem soluţiile, putem să abordăm şi problemele mai complicate şi să începem să discutăm", a declarat Iohannis în cadrul dezbaterii publice ''Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile'', organizată de Iniţiativa România.