George Simion: Nu sunt eu judecat, ci idealul unirii pe care îl promovez

Examinarea cazului liderului Platformei Acţiunea 2012, George Simion, privind interdicţia de a intra pe teritoriul Moldovei a fost amânat pentru miercuri la ora 10:00.
George Simion cu câţiva susţinători la Judecătoria Centru de la Chişinău
George Simion cu câţiva susţinători la Judecătoria Centru de la Chişinău (Epoch Times România)

Judecătoria Centru a examinat marţi, 9 februarie, cererea depusă de liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion împotriva Biroului de Migraţie şi Azil (BMA) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi a Serviciului de Informare şi Securitate (SIS) cu privire la anularea deciziei din 13 mai 2015, zi în care cetăţeanul român a primit prima interdicţie de a intra pe teritoriul Basarabiei.

De menţionat este faptul că reprezentanţii BMA şi SIS au cerut examinarea cazului în şedinţă închisă motivând că urmează a fi cercetate acte de securitate naţională. Apărătorul lui Simion, Dumitru Sliusarenco a menţionat că „solicitarea este neîntemeiată iar şedinţa ar trebui să fie deschisă”.

„Nu au motive să declare şedinţa închisă, odată ce toate probele sunt publice, de pe internet, oricine le poate vedea. Procesul ar trebui să fie public pentru că eu deja sunt foarte derutat, nu mai ştiu ce să cred, într-o zi se dă o decizie, apoi alta, nu înţeleg temeiurile legale. Nu cred că un cetăţean al României şi al Uniunii Europene trebuie să treacă prin asta, iar cetăţenii RM sunt nevoiţi să treacă zi de zi prin aşa ceva. E strigător la cer şi la CEDO”, a declarat George Simion.

Potrivit liderului Acţiunea 2012, de fapt se încearcă să i se interzică să vorbească despre unirea Moldovei cu România, fiind practic „o încălcare a libertăţii mele de exprimare”, a declarat Simion.

Totodată, George Simion a mai menţionat că „de fiecare dată când ajung la graniţă mă tem dacă o să fiu lăsat sau nu să intru în R. Moldova şi se creează impresia că sunt umblat ca o păpuşă pe seama idealului unirii şi n-ar trebui să fie aşa. E incorect ca eu să vin şi să vorbesc despre acest proiect în Moldova? Deci ar trebui să-l expulzeze şi pe Traian Băsescu, şi pe Monica Macovei, şi pe toţi românii cum făcea Vladimir Voronin”.

După aproape o oră de aşteptare, judecătoarea Tizu Svetlana a anunţat că şedinţa va fi închisă, solicitând presei să părăsească sala de judecată.

„Şedinţa a fost amânată până mâine la 10:00 şi mi-au spus că cei de la SIS şi BMA nu au alte probe decât cele aduse la dosar care sunt toate de pe internet, inclusiv site-ul Acţiunea 2012 şi apariţii cu mine în public şi la emisiuni în care fac declaraţii pro-unire. Practic nu se judecă persoana George Simion ci idealul unirii, care n-are voie să se afle pe teritoriul RM spun cei de la SIS şi BMA. Nu e vorba de mine, ci de o idee şi de viitorul oamenilor de aici din Moldova. Acum trebuie să amân ceea ce aveam de făcut în Bucureşti ca să fiu mâine la 10:00 la şedinţa de judecată”, a afirmat Simion după ce a ieşit din sala de judecată.

Amintim că la mijlocul lunii mai, George Simion a fost reţinut de agenţii SIS ai R. Moldova, urcat în maşină şi dat afară din ţară. Românul a primit o interdicţie de intrare pe teritoriul Moldovei pe o perioadă de cinci ani, însă nu i s-au explicat motivele pentru care a devenit persona non grata în ţara vecină.

În septembrie, după o decizie a Curţii de Apel Chişinău, activistului unionist i-a fost ridicată interdicţia, putând din nou să meargă „de acasă – acasă”, nemaifiind declarată persona-non grata în Basarabia, ca ulterior să afle că acea decizie a Curţii a fost anulată la 30 noiembrie, George Simion neputând din nou să intre în Moldova, şi totul pentru că este unul dintre cei mai activi militanţi pentru unirea Basarabiei cu ţara mamă.