Drulă: După briliantul Şova care ne-a adus în pom cu autostrăzile, PSD recidivează şi face praf Craiova-Piteşti

Că tot ne plângem de politizare, după briliantul domn Şova şi ale sale idei creţe care ne-au adus în pom cu autostrăzile, PSD recidivează şi face praf şi Craiova-Piteşti, a tras un semnal de alarmă deputatul Cătălin Drulă, fost consilier al lui Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Autostrada Craiova-Piteşti: un nou proiect care cade victimă politicienilor PSD. După fostul ministru Dan Şova care l-a blocat trei ani de zile cu parteneriate public-private fantasmagorice este rândul liderului PSD Liviu Dragnea şi al Olguţei Vasilescu, cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pe post de executanţi, să facă praf această investiţie, a atras atenţia, într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Cătălin Drulă.

"Pe scurt, PSD a luat decizia politică la Comitetul Executiv de la Sinaia să anuleze planurile curente pentru realizarea acestui drum ca autostradă şi vrea să construiască un drum de nivelul anilor '50-'60 (numit drum expres) bazat pe un studiu de fezabilitate din 2007 care nu are studiu geotehnic de detaliu (a se citi "autostrada surpată" şi "alunecări de teren" sau "Orăştie-Sibiu reloaded")", a remarcat Drulă.

Deputatul a catalogat istoria autostrăzilor româneşti drept una a "ideilor creţe" ale politicienilor sau decidenţilor temporari.

"Una dintre aceste idei a fost cea a "drumurilor exprese" prin anii 2006. De ce e o idee proastă pentru Craiova-Piteşti? Pentru ca un drum expres este mai ieftin doar cu 10-15% decât o autostradă şi mult mai prost ca siguranţă, confort şi capacitate", a punctat Drulă.

Care sunt problemele

"Dar să luăm câteva aspecte tehnice. Drumul expres nu are bandă de urgenţă, astfel, dacă se defectează un camion, una din cele două benzi rămâne blocată (cu toate problemele de siguranţă aferente). Benzile de circulaţie sunt mai înguste, de 3,5m în loc de 3,75m, ceea ce împreună cu absenţa benzii de urgenţă dă un disconfort la condus şi senzaţie de claustrofobie (cine a mers pe drumul expres construit în anii '50-'60 între Bologna şi Florenţa ştie sentimentul). Pantele acestui drum aşa cum a fost proiectat în 2007 sunt foarte mari (aproape 20km din cei 120km ai drumului au pante mari de până la 5%). Bandă de urcare pentru vehicule grele nu există. Curbele sunt mai strânse ca la o autostradă, viteza de proiectare a drumului fiind 120 km/h în loc de 140 km/h. Lipsesc (sau sunt foarte scurte) benzile de accelerare la noduri, pentru încadrare în trafic. Nodul cu autostrada A1 este mult subdimensionat pentru o intersecţie de drumuri rapide.

Dincolo de caracteristicile drumului expres, SF-ul din 2007 are o problemă pe care o au toate cele anterioare anului 2014: nu are un studiu geotehnic conform normativelor româneşti şi europene. Înainte se făcea un studiu sumar, indicativ, prezumţia fiind că la faza de proiectare de detaliu (ceea ce se numeşte Proiect Tehnic de Execuţie) să se facă adevăratul studiu geotehnic. Mai precis, pe toţi cei 120km ai autostrăzii au fost făcute doar 22 de foraje (cel mai adânc la 5 metri). Spre comparaţie, doar pe capetele autostrăzii Sibiu-Piteşti (loturile 1 şi 5) adică pe o distanţă 45km s-au făcut anul trecut 400 de foraje cu adâncimi şi de peste 20 de metri. Fără un studiu geotehnic de detaliu nu se poate face proiectarea în mod serios aşa că orice soluţii sunt în SF-ul din 2007 sunt doar orientative. Aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi cu Orăştie-Sibiu în 2010-2011. Pe un studiu sumar s-a lansat licitaţia de tip design&build cu urmările cunoscute (şi predictibile).

Anul trecut în noiembrie s-a lansat o licitaţie (care are depunerea ofertelor acum în aprilie şi care a fost semnată chiar de actualul director al CNAIR promovat de PSD) pentru proiectarea la nivel de autostradă (nu drum expres) cu tot ce înseamnă asta: avize şi acorduri, documentaţie pentru finanţare europeană, exproprieri, studiu geotehnic conform normativului NP074 (şi Eurocodurilor), topometrie şi, cel mai important, realizarea proiectului tehnic de execuţie. Asta înseamnă că CNAIR licitează ulterior doar execuţia lucrărilor bazat pe proiectul propriu şi nu mai stă la mâna constructorului să se certe pe proiect (vezi cazul Sebeş-Turda şi altele). Dar cel mai important este că nu se ajunge la blocajele şi creşterile de cost şi rezilierile cu care ne-a obişnuit CNAIR (Suplacu-Borş, Centura Bacău, Lugoj-Deva secţiunea cu tunele, etc) pentru că nu lansezi o licitaţie pe o documentaţie extrem de vagă care stimulează "pocheriştii" dintre constructori să se arunce la preţuri mici pe principiul vedem noi după.

Recapitulez: PSD blochează 3 ani (2012-2015) autostrada cu inepţiile lui Şova şi Neaga cu PPP-urile, în sfârşit se deblochează în 2016 şi se lansează licitaţia pentru proiectarea drumului ca autostradă. Asta asigură: finanţare europeană, un drum modern şi confortabil, o desfăşurare predictibilă şi sigură a contractului de lucrări ulterior.

Dar se întâlneşte PSD la Sinaia şi hotărăşte să dea totul peste cap prin directivă politică. Asta este fix reţeta dezastrului şi povestea insuccesului din dezvoltarea noastră de autostrăzi. Dacă are cineva urechi de auzit, să audă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne