USR cere acord social şi politic naţional pe tema legii salarizării

Noua lege a salarizării unitare - care afectează direct 1,2 milioane de cetăţeni şi indirect întreaga piaţă a muncii - nu conţine o analiză a impactului financiar asupra bugetului şi are la bază date incomplete despre posturile şi salariile din domeniul public, a tras un semnal de alarmă USR.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului Grindeanu şi ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, să lanseze o consultare publică reală pe tema legii salarizării unitare, astfel încât să se ajungă la un acord social şi politic naţional pe o lege esenţială pentru ţara noastră, reiese dintr-un comunicat de presă remis de partidul lui Nicuşor Dan.

"Este evident că această lege a fost elaborată în cadrul Guvernului, dar ea este prezentată ca o iniţiativă a parlamentarilor PSD. Modul acesta de acţiune a fost ales în mod cinic pentru a eluda legea. Decât să dezbată o lege care impactează direct 1,2 milioane de cetăţeni şi indirect întreaga piaţă a muncii, Guvernul alege să ocolească procedura impusă de Legea 52/2003 privind transparenţa decizională", a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

USR nu va susţine proiectul de lege prezentat de PSD, în condiţiile în care acesta nu conţine o analiză a impactul financiar asupra bugetului şi are la bază date incomplete despre posturile şi salariile din domeniul public.

Partidul condus de Nicuşor Dan pledează pentru elaborarea pe termen lung a politicilor salariale pe baza unui acord politic naţional, ceea ce nu se obţine printr-un "simulacru de consultare", limitată la o săptămână, fără să existe o certitudine că opiniile şi propunerile transmise sunt luate în considerare la momentul depunerii oficiale la Parlament a legii.

Deja mai multe grupări sindicale – Cartel Alfa, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi Federaţia Sindicatelor Pro Administraţie din România – au cerut demisia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru neimplicarea actorilor sociali în procesul de elaborare a proiectului.

În acest context, USR va organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică la care va invita reprezentanţi ai tuturor părţilor interesate şi afectate, inclusiv sindicate şi asociaţii patronale. În urma dezbaterii, parlamentarii Uniunii vor pregăti o serie de amendamente la proiectul de lege.

Cristian Seidler a anunţat că USR va cere abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari, întrucât se consideră vechime în muncă perioada petrecută într-o funcţie publică, şi prelungirea programului de lucru faptic al Parlamentului, astfel încât să fie justificată creşterea indemnizaţiei aleşilor, dacă aceasta va fi votată.

"Noi nu simţim nevoia de a avea aceste majorări salariale şi nu am cerut acest lucru. În schimb, vom cere, dacă tot primim bani mai mulţi, măcar să lucrăm de valoarea banilor respectivi. La Parlament se lucrează luni, marţi şi eventual miercuri. În rest, activitatea în comisii de miercuri şi joi este mai degrabă inexistentă, iar vineri avem program în teritoriu. Vom cere încă o dată să lucrăm măcar opt ore pe zi, cum lucrează toţi ceilalţi angajaţi şi din sectorul public şi din sectorul privat", a conchis deputatul.