Dragnea şi Tăriceanu cer anchetarea alegerilor din 2009

Acuzaţiile lui Dan Andronic care susţine că Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea şi Gabriel Oprea erau implicaţi în procesul electoral din 2009 le oferă lui Dragnea şi Tăriceanu ocazia să ceară anchetarea desfăşurării alegerilor din 2009.
Dragnea si Tariceanu in Parlament
Dragnea si Tariceanu in Parlament (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderii coaliţiei la putere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au anunţat, printr-un comunicat de presă transmis de ALDE, că vor solicita Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

Anunţul lui Dragnea şi Tăriceanu vine în contextul în care, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare de DNA pentru mărturie mincinoasă, Dan Andronic a susţinut într-un articol publicat în Evenimentul Zilei că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, procurorul şef al DNA, fostul prim adjunct al SRI Florian Coldea şi alţi înalţi demnitari s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea şi ar fi sărbătorit faptul că "au câştigat alegerile pentru Băsescu".


"Este necesară această anchetă în cadrul Parlamentului României, având în vedere că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic şi ale statului de drept, dar şi încălcarea principiului separării puterilor în stat prin posibila intervenţie nelegitimă a unor instituţii în deturnarea procesului electoral. Totodată, se oferă cadrul necesar pentru a se clarifica dacă persoanele prezente la reuniunile la care face referire presa au acţionat în interes personal sau în numele instituţiilor pe care le reprezentau.

O astfel de comisie parlamentară este necesară ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public şi care pun sub semnul întrebării respectarea principiului alegerilor libere şi corecte ca premisă esenţială a funcţionării democraţiei în România.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009 a generat controverse în ultimii opt ani la nivelul societăţii româneşti, existând suspiciuni privind fraudarea lor încă din zilele ce au urmat procesului electoral. Dezvăluirile presei oferă o nouă perspectivă asupra deznodământului alegerilor prezidenţiale din 2009, introducând în discuţie încercarea de influenţare a procesului electoral", transmit Tăriceanu şi Dragnea în comunicatul citat de Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne