PSD forţează procedurile pentru a-şi impune omul la Institutul Cultural Român

Termenul pentru depunerea candidaturilor la şefia ICR a fost prelungit retroactiv, după ce PSD şi-a înscris candidat în "cursa" pentru acest post la 2 zile după data limită. Tăriceanu a sprijinit cu aplomb ideea.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Cele două partide la putere, PSD şi ALDE, au schimbat retroactiv termenul de depunere a candidaturilor pentru şefia Institutului Cultural Român (ICR), relatează România Liberă.

Schimbarea termenului vine în contextul în care PSD a depus la două zile după data limita (22 martie, faţă de 20 termen stabilit iniţial) candidatura Lilianei Ţuroiu, creatoare de modă, pentru şefia ICR. Încălcarea termenului a făcut obiectul unei contestaţii a PNL, discutată la şedinţa Biroului Permanent al Senatului din 27 martie. În aceeaşi şedinţă, cunoscutul senator PSD Şerban Nicolae a depus însă, în calitate de lider de grup, o solicitare de amânare a termenului cu 15 zile.

Deloc surprinzător, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a intervenit în favoarea PSD, invocând faptul că, la rândul lor, liberalii au depus la Camera Deputaţilor o solicitare pentru prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru funcţiile din instituţiile aflate în subordinea Parlamentului.

"Dacă aprobăm la Biroul Permanent reunit pentru instituţiile cu pricina, eu zic că putem să luăm în considerare şi solicitarea Grupului PSD, da? ”, a comentat Tăriceanu. Comparaţia făcută de Tăriceanu este însă incorectă, susţine Adevărul, amânarea nominalizărilor pentru BNR şi ASF fiind făcută din cauza lipsei unor propuneri concrete de candidaţi. Astfel, pentru BNR nu fusese depus niciun CV la Comisia de buget.

Finalmente, deşi liberalii au explicat că termenul pentru depunerea candidaturilor era 20 martie şi nu se poate ca prelungirea acestuia să fie aprobată retroactiv, pe 27 martie, argumentul nu a contat, solicitarea lui Şerban Nicolae fiind admisă.

Pentru cine s-a prelungit retroactiv termenul

Dorită de PSD în fruntea Insitutului Cultural Român, creatoarea de modă Liliana Ţuroiu este lector universitar la Facultatea de Arte Decorative şi Design a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti şi preşedinte al Asociaţiei de Mode şi Design din România. Candidata PSD are o relaţie bună cu Gabriela Firea şi este originară din Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea. Presa a publicat informaţii neconfirmate, potrivit cărora Ţuroiu ar fi fina fostului lider PDL Adriean Videanu.

În februarie a.c., Ţuroiu a fost prezentă la Carnavalul de la Veneţia cu expoziţia de costume şi fotografie „Zestrea”, din partea Primăriei Capitalei şi cu sprijinul ICR.

Articolul integral poate fi citit aici