Dodon: După alegerile din 2018 se vor crea premise reale pentru a reintegra R. Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este sigur că după alegerile din 2018 când în Parlament va veni o altă majoritate parlamentară, va avea loc reunificarea Moldovei, specificând că ar avea chiar şi susţinerea Moscovei.
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova (facebook.com / Dodon Igor)
Maria Maevschi
28.08.2017

Aşa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat în mai multe rânduri că Transnistria doreşte să fie parte a Federaţiei Ruse şi nu a Moldovei. Mai nou, la începutul lunii august acesta a afirmat că deşi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se crede un politician prorus, Kremlinul nu îi va ceda în nici un caz regiunea transnistreană. Mai mult decât atât, acesta a ţinut să precizeze că Transnistria ar fi deja un stat stabil având toate motivele pentru a fi recunoscută.

Acest mesaj însă nu a ajuns şi la şeful statului, care a specificat în cadrul unei emisiuni de la NTV că „Republica Moldova ca stat independent suveran are şanse să supravieţuiască pe viitor doar reintegrată. Fără Transnistria, fără Găgăuzia este mai uşor să lichidezi statalitatea Republicii Moldova. Aceasta o înţeleg şi toţi cei care vor lichidarea Moldovei”.

Potrivit şefului statului, reîntregirea Moldovei nu a avut loc până acum deoarece, de fiecare dată când s-ar găsi soluţii cu Transnitria „se încep diferite provocări din partea unioniştilor şi a altor duşmani ai RM”. Mai mult decât atât, acesta a mai menţionat că de fiecare dată când s-ar găsi soluţii pentru un dialog bun cu Găgăuzia „se găsesc cei care vorbesc de separatism”.

Menţionăm că, recent, fostul premier moldovean, Ion Sturza, a subliniat că în momentul în care a ajuns prim-ministru al Republicii Moldova, a descoperit că, deşi trecuseră deja şapte ani de la terminarea conflictului transnistrean, niciunul dintre politicienii moldoveni de atunci nu se ocupa în mod serios şi sistemic de această tematică, „lucru perpetuat şi în ultimii ani”.

Pe de altă parte, Dodon afirmă că rezolvarea reală a problemelor din stânga Nistrului ar fi posibilă doar după alegerile din 2018, când în Parlament va fi altă majoritate parlamentară. „După alegerile din 2018 eu consider că se vor crea premise reale în anul 2019-2020 pentru a apropia soluţia politică pentru a reintegra RM”.

Totodată, Igor Dodon s-a arătat încrezător că şi cetăţenii din regiunea transnistreană şi-ar dori „să fim împreună”, iar reunificarea ţării ar fi un element suplimentar de garanţie a păstrării statalităţii R. Moldova. „Ancore ale statalităţii ar fi Transnistria, Găgăuzia, alte regiuni”, a punctat Dodon.

„Eu ştiu că acest lucru şi-l doresc şi partenerii noştri externi, eu ştiu care este poziţia Occidentului, ei sunt pentru reintegrarea paşnică a Transnistriei cu Republica Moldova. Eu ştiu care este poziţia Federaţiei Ruse, am discutat de mai multe ori, eu ştiu că ei vor susţine acest lucru”, a mărturisit şeful statului.

Amintim că, recent, Sturza a mai precizat şi faptul că deşi, în prezent, soarta dosarului transnistrean depinde de cei de la guvernare, întrucât preşedintele, chiar dacă „mai umflă fălcile”, în fond rămâne o figură destul de decorativă, de fapt, cheia rezolvării acestui dosar este la Moscova, dând de înţeles că Moscova nu-şi va da acordul pentru rezolvarea acestui conflict, având în vedere cele peste 20 mii de tone de muniţii şi aşa-numiţii pacificatori ruşi care zilnic sunt antrenaţi în exerciţii militare, unii declarând chiar că se pregătesc de un oarecare atentat terorist din partea Moldovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor