Percheziţii la o agenţie imobiliară din Moldova. Administraţia companiei: noi activăm absolut legal

Agenţia imobiliară din Moldova este bănuită de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari, două persoane fiind reţinute. Administraţia companiei susţine că cineva intenţionează să le defăimeze activitatea.
Percheziţii la SRL ”Pro Imobil Grup” din R. Moldova
Percheziţii la SRL ”Pro Imobil Grup” din R. Moldova (facebook.com)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova anunţă că a efectuat luni 17 percheziţii la sediile SRL „Pro Imobil Grup”, la domiciliile factorilor de decizie a companiei dar şi în automobilele acestora după ce procurorii ar fi stabilit că în perioada 2015-2017, prin neincluderea în documentele contabile şi financiare a datelor privind veniturile şi cheltuielile reale, agenţia nu ar fi achitat impozite la bugetul de stat în sumă de peste aproximativ 5 milioane lei. Un director şi un administrator din cadrul firmei au fost reţinuţi.

”În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate sisteme informaţionale de lucru, calculatoare, aparate de casă şi control, suporturi de memorie, documente contabile, înscrisuri de ciornă, ştampile, contracte ce demonstrează activitatea frauduloasă, mijloace băneşti nereflectate în evidenţa contabilă de aproximativ 400 000 lei”, se menţionează într-un comunicat PCCOCS.

Potrivit procurorilor, urmărirea penală a fost începută în august 2016 în temeiul bănuielii de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari. Factorii de decizie ai SRL „Pro Imobil Grup”, au organizat şi foloseau o schemă de gestionare a activităţii întreprinderii prin intermediul mai multor persoane, având ca scop activitatea frauduloasă, în scopul prestării serviciilor de comercializare a bunurilor imobile, cu încasarea mijloacelor băneşti în numerar, respectivele operaţiuni nefiind reflectate în evidenţa contabilă a întreprinderii, astfel fiind diminuată baza impozabilă a întreprinderii. Totodată, în urma efectuării măsurilor speciale de investigaţii s-ar fi constatat că în cadrul companiei activează neoficial circa 80 agenţi de vânzări, salariul mediu nedeclarat constituind circa 2700 euro lunar per persoană.

De asemenea s-ar fi stabilit că încasările pentru serviciile prestate erau efectuate în valută străină, care de asemenea nu sunt reflectate în evidenţa contabilă. O parte din tranzacţiile cu bunurile imobile erau înregistrate pe numele agenţilor de vânzări sau pe numele altor persoane care activează la indicaţia şi în interesul factorilor de decizie din cadrul SRL „Pro Imobil Grup”, iar ulterior erau înstrăinate, fiind obţinute venituri nedeclarate.

Ca reacţie la percheziţiile procuraturii, reprezentanţii companiei SRL "Pro Imobil Grup" au scris pe pagina de socializare că activează absolut legal cu toate actele bancaro-financiare şi juridice corecte şi că "acest fapt a fost confirmat a fi identic cu bănuielile înaintate la percheziţia din anul trecut de aceleaşi organe de drept, apoi au urmat o serie de verificări din partea organelor fiscale, care în rezultat au infirmat bănuielile acestora şi s-a demonstrat activitatea legală a companiei".

Mai mult decât atât, acestea susţin că de către oamenii legii au fost ridicate doar 4 laptopuri şi o mapă cu contracte iar cineva ar căuta să le defăimeze activitatea, din moment ce "ne-am pomenit cu mass media la uşa sediului, pe când despre verificările date ar trebui, intuim noi, să nu cunoască nimeni, deoarece ele poartă un caracter de surprindere şi operativ".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe