De ce a fost eliberat Voiculescu? Judecătoare: Legea nu prevede obligaţia recuperării prejudiciului

Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat, după ce a executat aproape 3 din cei 10 ani de închisoare primiţi, pentru că a scris 11 cărţi şi s-a purtat "respectuos" cu personalul penitenciarului. Cât despre "gaura" de 60 de milioane de euro din dosar, legea nu condiţiona în niciun fel recuperarea prejudiciului de eliberarea sa, a explicat judecătoarea care a luat decizia.
Andrei Pricopie
26.07.2017

alte articole

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.07.2017

Legea nu prevede obligaţia recuperării prejudiciului în cazul eliberării lui Dan Voiculescu, părintele Antenelor, reiese din motivarea deciziei prin care judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a dispus eliberarea condiţionată din închisoare a omului de afaceri.

Dispoziţiile cuprinse în art.59 din Codul de procedură penală vechi din 1969 - lege penală mai favorabilă - nu cuprind menţiuni privitor la o astfel de obligaţie, analiza lor însemnând o combinare a dispoziţiilor de drept substanţial succedate în timp şi, deci, încălcarea principiului aplicării legii penale mai favorabile.

Critica cuprinsă în contestaţia procurorului va fi analizată de judecător şi prin dispoziţiile cuprinse în hotărârea de condamnare prin care s-a dispus luarea măsurii de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei a bunurilor mobile şi imobile aparţinând intimatului condamnat, inclusiv asupra conturilor societăţilor comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator ce vor fi identificate în cursul punerii în executare a hotărârii de condamnare.

Recuperarea acestor creanţe şi identificarea lor prealabilă este dată în competenţa unor instituţii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie", se arată în motivarea instanţei, citată de Agerpres.

Cât despre cele 11 cărţi scrise în spatele gratiilor de Voiculescu, în mai puţin de un an şi jumătate, instanţa arată că, în perioada 7 februarie 2014 - 4 martie 2015, la Penitenciarul Rahova nu s-au întocmit tabele de pontaj pentru lucrările ştiinţifice redactate de către deţinuţi, comisia de selecţionare pentru activităţi productive a unităţii nemaifăcând propuneri privind programul şi locaţia desfăşurării activităţii de elaborare a lucrărilor ştiinţifice.

La admiterea cererii de eliberare, judecătoarea Iosefina Pârvu susţine că a luat în calcul conduita mogulului în penitenciar, prin prisma activităţilor educative, culturale şi de consiliere psihologică la care acesta a participat, recompensele şi creditele primite în detenţie, lipsa sancţiunilor disciplinare, dar şi instruirea şcolară şi lipsa antecedentelor penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor