Danemarca aprobă proiectul Nord Stream 2

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său danez, Jeppe Kofod, au discutat despre permisiunea Danemarcei privind construcţia conductei de gaz Nord Stream 2 în apele teritoriale ale ţării atunci când s-au întâlnit la New York în septembrie.

"Agenţia Daneză pentru Energie a aprobat construcţia conductelor de gaze naturale Nord Stream 2 pe platforma continentală daneză la sud-est de Bornholm, în Marea Baltică", a declarat agenţia într-un comunicat.

Danemarca este acum obligată să „permită construcţia conductelor de tranzit în ceea ce priveşte resursele şi mediul şi, dacă este necesar, să atribuie ruta pe care ar trebui să fie asigurate aceste conducte”, potrivit agenţiei.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunţat că 83% din conducta Nord Stream 2 - o întindere de peste 1500 km în Marea Baltică - a fost finalizată, adăugând că infrastructura se va finaliza până la sfârşitul acestui an.

Proiectul Nord Stream 2 prevede construirea unei conducte care va livra aproximativ 55 de miliarde de metri cubi de gaz direct către Germania şi alte ţări europene. Conducta pentru transportul gazelor naturale ruseşti în Europa urmează să treacă prin teritoriile Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Rusiei şi Suediei.

De luni de zile, proiectul a atras opoziţia mai multor ţări, în special a Ucrainei, care susţine că Moscova intenţionează să priveze Kievul de veniturile sale de tranzit de gaz.

Statele Unite, care încearcă să mărească livrările de gaz natural lichefiat către aliaţii săi europeni, insistă că proiectul va face Europa dependentă de Moscova.