Senatori americani depun un proiect de lege privind sancţiuni împotriva Nord Stream 2

(Getty Images)

Un grup de senatori republicani americani au prezentat un proiect de lege privind sancţionarea entităţilor implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2, în condiţiile în care Washingtonul urmăreşte să forţeze aliaţii săi europeni să îşi reducă dependenţa de energia rusească, potrivit RFE/RL.

În cazul adoptării proiectului de lege – numit ESCAPE – probabil acesta va duce la amânarea finalizării gazoductului respectiv, un proiect cheie rusesc pentru livrarea de gaz natural spre Germania pe sub mare, evitând astfel tranzitarea estului Europei.

Proiectul de lege autorizează sancţiuni americane împotriva persoanelor care oferă Rusiei investiţii, produse sau servicii pentru a facilita dezvoltarea de proiecte pentru exportare de energie, potrivit unei copii a documentului depus joi de senatorul John Barrasso din Wyoming.

Gigantul rus de stat Gazprom construieşte gazoductul în valoare de 11 miliarde de dolari care va transporta anual 55 miliarde de metri cubi de gaz către cea mai mare economie a Europei. Săptămâna trecută, Rusia a susţinut că se aşteaptă ca proiectul să fie finalizat până la sfârşitul acestui an.

Criticii susţin că gazoductul va face Europa şi mai dependentă de energia rusească. Gazprom a acoperit anul trecut puţin peste o treime din consumul de gaz din Europa.

De asemenea, gazoductul va permite Rusiei să suspende livrările de gaz prin Ucraina, un aliat al SUA care este implicat într-un conflict cu forţe separatiste susţinute de Rusia în provinciile sale estice Doneţk şi Lugansk. Taxele pentru tranzitul gazului rusesc reprezintă o sursă semnificativă de venit pentru guvernul ucrainean.

Proiectul lui Barrasso a fost depus la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a criticat din nou Germania pentru susţinerea gazoductului Nord Stream 2. Trump a afirmat că SUA cheltuie miliarde de dolari pentru apărarea Germaniei, în timp ce Rusia „câştigă miliarde şi miliarde de dolari din partea Germaniei”.

„Germania ar fi cu adevărat un ostatic al Rusiei dacă situaţia s-ar înrăutăţi vreodată”, a susţinut Trump miercuri după ce a anunţat că Polonia va cumpăra o cantitate suplimentară de gaz natural lichefiat american în valoare de 8 miliarde de dolari pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusească.

Igor Sechin, şeful celei mai mari companii petroliere din Rusia, a acuzat săptămâna trecută SUA că îşi foloseşte masivele rezerve energetice ca o unealtă politică.

SUA sancţionează naţiuni producătoare de energie precum Iran şi Venezuela pentru a face loc pe pieţele globale pentru producţia sa internă, tot mai mare, de energie, a susţinut Sechin.

Producţia de petrol şi gaz a Statelor Unite a crescut în ultimul deceniu la un nivel record ca urmare a producţiei de petrol de şist. SUA a pus capăt în 2015 unei interdicţii vechi de 40 de ani privind exportul de petrol şi a început să exporte gaz natural lichefiat pentru prima dată în 2016. În prezent, SUA este cel mai mare producător al lumii de gaze naturale.

În plus, Barrasso nu a negat faptul că unul dintre obiectivele proiectului de lege este acela ca SUA să vândă mai mult gaz natural în Europa.

Prezentarea acestui proiect este doar începutul unui proces îndelungat. Proiectul trebuie să fie acceptat de Senat şi apoi aprobat de Camera Reprezentanţilor, înainte să fie trimis preşedintelui Trump pentru semnătura sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe