Mike Pompeo anulează întâlnirea cu Angela Merkel după un diferend privind proiectul North Stream 2

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, şi-a anulat întâlnirile cu cancelarul german Angela Merkel, precum şi cu ministrul german de Externe Heiko Maas, care erau programate marţi la Berlin.

Oficiali americani ai Departamentului de Stat au afirmat că discuţiile au trebuit amânate făcând referire la "probleme presante". Cu toate acestea, oficialii americani nu au precizat motivele anulării reuniunii şi nici nu au furnizat detalii.

Potrivit Departamentului de Stat, Pompeo "aşteaptă cu nerăbdare să fie în curând la Berlin" pentru a participa la "setul important de întâlniri" care fusese programat.

Nu au existat comentarii imediate privind amânarea întâlnirii din partea biroului Angelei Merkel sau a ministrului german de externe.

Anularea discuţiilor survine după ce Pompeo a luat parte în Rovaniemi, Finlanda, la o reuniune a Consiliului Arctic.

Nu este clar unde se va afla şi secretarul de stat al SUA în următoarele zile. În timpul vizitei sale programate în Germania, Pompeo avea programate întâlniri privind problema gazoductului Nord Stream 2.

Statele Unite au exprimat în repetate rânduri obiecţii faţă de proiect, susţinând că este o încercare a Moscovei de a exercita presiuni asupra Uniunii Europene în general şi a Germaniei în special şi subliniind că preferinţa Berlinului pentru ţiţeiul rus este o problemă de securitate a Germaniei şi o vulnerabilitate pentru NATO.

Nord Stream 2 este un joint venture între compania Gazprom şi cinci companii europene - Uniper şi Wintershall din Germania, Engie din Franţa, OMV din Austria şi Royal Dutch Shell din Olanda.

Proiectul, care urmează să fie finalizat înainte de sfârşitul acestui an, îşi propune să furnizeze anual Uniunii Europene 55 de miliarde de metri cubi (1,9 trilioane de metri cubi) de gaz natural rusesc.