Rusia avertizează UE să nu obstrucţioneze construirea gazoductului Nord Stream 2

(europaliberă.org)

Moscova a avertizat Uniunea Europeană să nu adopte reglementări mai stricte privind energia care ar putea complica construirea unui gazoduct între Rusia şi Germania pe sub Marea Baltică, potrivit RFE/RL.

“În cazul în care vor interveni obstacole în calea proiectului pentru a forţa Rusia să pompeze gaz prin Ucraina în funcţie de condiţiile, tarifele şi incertitudinile legate de problemele juridice, atunci acest proiect probabil nu va reuşi”, a afirmat în weekend Aleksandr Pankin, adjunct al ministrului rus de Externe.

Interviul acordat agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti a avut loc la o zi după ce ambasadorii statelor UE au căzut de acord asupra unei noi directive UE privind extinderea normelor blocului de reglementare a livrărilor de gaz către viitoarele gazoducte, precum gazoductul ruso-german Nord Stream 2.

Berlinul s-a opus directivei dar, după ce Franţa a ameninţat că îşi va folosi influenţa politică pentru a forţa adoptarea directivei, a acceptat un compromis prin care Germania va monitoriza proiectele precum Nord Stream 2 şi agenţiile UE de reglementare vor avea ultimul cuvânt de spus.

Decizia a pus capăt unui impas de doi ani şi acum negocierile sunt văzute în mare parte ca o problemă tehnică care probabil va fi rezolvată în această vară.

După finalizarea noilor regulamente, experţii susţin că vor supune Gazprom normelor UE privind gazoductul şi nu vor permite companiei ruse să fie singurul operator al acestuia.

Gazoductul ruso-german este construit pe sub Marea Baltică pentru a transporta gaz direct spre Germania pentru a fi distribuit în Europa. În mare parte, nou gazoduct va urma acelaşi traseu pe care a fost construit gazoductul Nord Stream 1.

Ţările est-europene precum Polonia şi Ucraina se opun proiectului deoarece acesta le ocoleşte în mod special teritoriile.

SUA a declarat că noul gazoduct este o formă de control rusesc asupra Germaniei şi o ameninţare la adresa securităţii energetice europene.