Gerhard Schroeder atacă Danemarca pentru stoparea proiectului North Stream 2

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder (Sean Gallup/Getty Images)

Presiunea politică a Statelor Unite asupra Danemarcei este principalul motiv pentru amânarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 ce leagă Rusia de Europa, a declarat vineri preşedintele proiectului, Gerhard Schroeder, potrivit Reuters.

Proiectul a fost criticat de SUA şi câteva state est-europene, precum şi state nordice şi baltice, care se tem că gazoductul va creşte dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc.

Fostul cancelar german Schroeder a afirmat că gazul american este mai scump decât cel rusesc şi ar fi o alegere greşită pe care ar face-o Europa, adăugând că viitoarele alegeri din Danemarca oferă speranţa că proiectul Nord Stream 2 va fi terminat la timp.

“Nord Stream 2 este un proiect care poate fi dat în folosinţă la sfârşitul anului. Dar există o problemă, este evident – politica daneză. Această problemă este legată de presiunea politică a Statelor Unite (asupra Danemarcei) şi situaţia din Ucraina”, a afirmat Schroeder.

Secretarul pentru energie al SUA, Rick Perry, a declarat luna trecută că “într-un viitor nu prea îndepărtat” va intra în vigoare un proiect de lege care va aplica restricţii împovărătoare companiilor implicate în proiect.

Compania din spatele Nord Stream 2 a declarat că ar putea amâna lansarea gazoductului până în 2020 din cauza amânărilor în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor de la danezi.

“Danemarca periclitează securitatea energetică a Europei”, a mai menţionat Schroeder.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe