Cum operează ruşii în presa online. Cumpără publicitate prin Google şi publică ştiri false

Nişte "domni" din Rusia cumpără publicitate prin Google AdWords şi publică ştiri false pe ziarele online din România.
(Departmentul de Apărare a SUA)

Pe site-ul "Adevărul", GDS.ro, şi nu numai, prin sistemul de afişare a publicităţii Google AdWords, au fost sponsorizate reclame care dezinformează cu privire la o lege promulgată de Klaus Iohannis, respectiv legea antifumat. Jurnaliştii de la Adevărul au investigat fenomenul.

Când ştirea despre promulgarea legii antifumat este accesată de pe dispozitivele mobile cu Android (pe iphone nu apare aceeaşi problemă), este afişată în caseta dedicată promovării prin Google AdWords o trimitere către un site diferit. Textul face referire la Iohannis, la pensiile românilor şi îl acuză pe preşedinte că i-a minţit pe oameni.

Cum operează ruşii în materie de online
Cum operează ruşii în materie de online (Adevărul.ro)

Textul respectiv este contextualizat doar pe subiectul klaus iohannis şi doar pe acea ştire. Trimiterea este către site-ul news.stanroll.ru pe care este afişată prima ştire cu Iohannis - evident falsă - şi restul casetelor sunt cu diverse titluri false. Domeniul a fost creat anul acesta, pe 10 ianuarie 2016. De asemenea, la website title apare denumirea Vocea Rusiei. Localizarea după IP fixează Londra, Marea Britanie, ca oraş.

Cum operează ruşii în materie de online
Cum operează ruşii în materie de online (Gds.ro)

Link-urile de pe site nu trimit către nimic, doar execută un refresh al site-ului şi deschid o filă nouă. Totuşi, e interesant de reţinut că fără link-ul activ folosit în reclama din Adevărul, acest site afişează informaţiile în alte limbi (uneori şi în română). Ce nu este cert acum, e dacă site-ul este folosit doar pentru a aduna cât mai multe afişări, folosind AdWords, sau va deveni în timp o sursă de ştiri false.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură