Cineva tocmai a dat drumul la câini / Curtea Penală Internaţională investighează războiul ruso-georgian din 2008

Curtea Penală Internaţională a anunţat miercuri că deschide o anchetă asupra posibilelor crime de război comise în timpul conflictului armat ruso-georgian din 2008.
Blindate ruseşti în Valea Ardon, Rusia, se îndreaptă spre graniţa georgiană şi Osetia de Sud, 9 august 2008.
Blindate ruseşti în Valea Ardon, Rusia, se îndreaptă spre graniţa georgiană şi Osetia de Sud, 9 august 2008. (Captură Foto)

Curtea Penală Internaţională (CPI) lansează o investigaţie asupra unui conflict militar care a avut loc în 2008 în Osetia de Sud, o regiune separatistă georgiană susţinută de Rusia, conform unei declaraţii publicate miercuri pe website-ul Curţii.

“Există o bază rezonabilă pentru a crede că în Georgia au fost comise crime care intră sub jurisdicţia CPI. Astfel de infracţiuni includ crime împotriva umanităţii – precum omor, transfer forţat al populaţiei şi persecuţii – şi crime de război, cum ar fi atacuri împotriva populaţiei civile, ucideri intenţionate, direcţionarea în mod intenţionat de atacuri împotriva trupelor de menţinere a păcii, distrugeri de proprietate şi jafuri – aparent comise în contextul unui conflict armat internaţional care a avut loc între 1 iulie şi 10 octombrie 2008”, susţine declaraţia.

În 2008, Rusia şi Georgia au purtat un război de cinci zile pentru controlul regiunii separatiste Osetia de Sud. De altfel, Osetia de Sud, alături de o altă regiune separatistă, Abhazia, este acum recunoscută de Rusia şi alte câteva state ca naţiune independentă.