Maia Sandu: Plahotniuc nu se va schimba peste noapte, va acapara instituţiile statului în continuare

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, care a venit în vizită la Bucureşti, a vorbit despre posibilitatea acaparării instituţiilor statului de oligarhul Vladimir Plahotniuc şi despre îngrijorarea cetăţenilor care protestează împotriva noului Guvern.
Maia Sandu
Maia Sandu (facebook.com / maia.sandu)

Moldova este prinsă într-o capcană, pe de o parte oligarhii, iar pe de altă parte Rusia, a menţionat Maia Sandu, fost ministru al Educaţiei într-un interviu pentru Hotnews.ro. Referitor la alegerile anticipate despre care se vorbeşte de câteva luni la Chişinău, Maia Sandu este de părere că acestea ar fi binevenite la toamnă, pentru ca forţele pro-europene să reuşească să se pregătească.

Fostul ministru a ţinut să precizeze că a decis să meargă în statul vecin pentru a învăţa „din experienţa României, pentru că România este în proces de schimbare a clasei politice şi acest lucru este necesar şi la Chişinău”. Aceasta intenţionează să se întâlnească cu oameni politici, precum şi cu societatea civilă pentru a discuta despre adevărata faţă a lucrurilor din Moldova, încercând împreună să găsească soluţiile necesare pentru a scoate ţara din criză şi a evita violenţele.

Întrebată despre vizita de săptămâna trecută din Statele Unite, Maia Sandu a subliniat că a fost invitată de moldovenii din SUA, cu care a discutat despre problemele cu care se confruntă Republica Moldova.

„M-am folosit de ocazie şi am mers şi la Washington pentru a avea discuţii cu societatea civilă de acolo şi am avut şi câteva întâlniri şi la Departamentul de Stat şi la Congres, unde iarăşi am vorbit despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi care este viziunea noastră, cum ar putea să ne ajute partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova în depăşirea acestei crize”, a mărturisit ex-ministrul.

Pentru a putea depune actele de înregistrare a partidului la Ministerul Justiţiei - proiectul pe care şi l-a propus Maia Sandu -, aceasta a declarat că sunt necesare 4000 de semnături, din care au colectat până acum numai 1000.

„În mai puţin de două săptămâni, trebuie să reuşim să adunăm patru mii de semnături, trebuie să reuşim să construim organizaţii teritoriale în cel puţin jumătate din raioanele Republicii Moldova, după care să mergem să depunem actele la Ministerul Justiţiei pentru înregistrare. Şi ne propunem să facem acest lucru foarte repede, pentru că nu este foarte clar dacă vom avea alegeri anticipate sau nu, dar în caz că vom avea alegeri anticipate, bineînţeles că ne dorim să participăm la acest scrutin”, a precizat Maia Sandu.

Referitor la protestele din centrul Chişinăului şi motivul care a scos cetăţenii Moldovei în stradă, Maia Sandu a subliniat că Plahotniuc a acaparat în ultimii ani, toate instituţiile statului, una câte una, controlând întreaga ţară.

„Toată lumea ştie că el controlează Procuratura Generală, Centrul Naţional pentru Combaterea Corupţiei. Există multe semne de întrebare faţă de activitatea Băncii Naţionale, de ce nu s-a intervenit atunci când putea fi oprit jaful bancar, de ce nu se intervine, în continuare, pentru a stopa spălarea de bani, de zeci de miliarde de dolari. Acum avem semne de întrebare faţă de Ministerul Justiţiei, ceea ce fac judecătorii, sunt lucruri care demonstrează că această persoană are o putere foarte mare şi o foloseşte în interes personal sau în interesul grupului de oameni care sunt în jurul lui”, a opinat Sandu.

Luând în considerare că Partidul Democrat deţine majoritatea parlamentară, fostul ministru este de părere că, „acest om nu-şi va schimba peste noapte atitudinea şi metodele de lucru. Va continua să acapareze instituţiile statului”.

Deşi conştientă că există riscul ca forţele pro-ruse să câştige în cazul unor alegeri anticipate, Maia Sandu crede totuşi că va fi mai rău dacă noul Guvern va conduce timp de trei ani, cât are la dispoziţie. „Atunci o să avem în Parlament nu o majoritate simplă a partidelor pro-estice, o să avem o majoritate constituţională, asta însemnând că aceştia vor putea să intervină inclusiv pe Constituţie şi să facă federalizarea ţării”, a conchis fostul ministru al Educaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe