Moscova ameninţă Londra cu acţionarea în justiţie, după raportul în cazul Litvinenko

La câteva zile după ce un raport britanic a concluzionat că este posibil ca asasinarea fostului agent KGB Litvinenko să fi fost aprobată de şeful de la Kremlin, ministrul rus de Externe a ameninţat că ţara sa ar putea acţiona Marea Britanie în instanţă în legătură cu acest raport.
Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov susţine că Rusia ia în considerare o acţiune în justiţie împotriva guvernului britanic privind concluziile unei anchete asupra morţii lui Alexander Litvinenko.

În cadrul conferinţei de presă anuale, desfăşurate luni, Lavrov a subliniat faptul că rezultatele anchetei, care au concluzionat că este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinarea lui Litvinenko, vor “complica în mod serios” legăturile dintre Rusia şi Marea Britanie.

Litvinenko, fost agent KGB şi critic puternic al lui Putin, a murit în 2006 la Londra, otrăvit cu poloniu 210. Urme ale radioactivităţii au fost lăsate prin toată Londra de doi agenţi ruşi care s-au întâlnit în acea zi cu dizidentul rus. Cei doi sunt acum adăpostiţi de Rusia, care refuză să îi extrădeze pentru anchetă în Marea Britanie.

Săptămâna trecută, o anchetă condusă de Sir Robert Owen a concluzionat faptul că Litvinenko a fost ucis de cei doi ruşi în timpul unei operaţiuni a Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), “probabil” autorizată de preşedintele Putin. Kremlinul a respins acuzaţiile ca fiind o “glumă” politizată.

“Acuzaţii grave au fost aduse la adresa conducerii ruse, fără a fi prezentată niciun fel de dovadă”, a precizat Lavrov, adăugând că prezentarea unor dovezi secrete şi circumstanţiale în sesiuni închise de tribunal şi utilizarea termenului “probabil” în concluzia anchetei sunt “fără precedent în jurisprudenţă”.

“Dacă se angajează un avocat decent şi dacă se vor analiza aceste fapte şi declaraţii făcute de conducerea guvernului britanic, cred că s-ar putea descoperi o bază suficientă pentru calomnie”, a susţinut ministrul rus de Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe