Cinci cazuri documentate care ar dovedi existenţa vieţii extraterestre

Astrobiologul NASA Richard Hoover.
Astrobiologul NASA Richard Hoover. (NASA)

Chiar dacă unii oamenii de ştiinţă nu au fost încă convinşi că există viaţă extraterestră, de la începutul explorărilor spaţiale, cercetările efectuate ar fi arătat mai multe semne care dovedeau existenţa vieţii pe meteoriţi sau pe Marte.

Mai mulţi astrobiologi din cadrul NASA cât şi alţi cercetători sunt de părere că s-au descoperit dovezi convingătoare a vieţii extraterestre.

În continuare sunt prezentate cinci studii:

1. Fosilele de pe meteorit

Astrobiologul NASA, Richard Hoover, spune că a găsit dovezi fosile ale cianobacteriilor pe meteoriţi.

În cadrul unui articol publicat pe website-ul NASA în anul 2007, Hoover notează că: ”s-a ajuns la concluzia că fibrele fosilizate şi materiile dense, foarte bine conservate, descoperite în meteoritul Orgueil reprezintă rămăşiţele unei comunităţi complexe de cianobacterii, stratificate în medii acvatice şi bentonice, ce au crescut pe corpul principal al meteoritului înainte ca acesta să intre în atmosfera pământului”.

Scepticii au declarat însă că studiul este incert deoarece cianobacteriile trăiesc în apă şi au nevoie de lumină solară pentru creştere - condiţii improbabile pe o cometă.

2. Studiul meteoriţilor justifică descoperirile de pe Marte

În 1996, şeful astrobiolog al NASA, David McKay, a anunţat descoperirea vieţii microscopice pe Marte. Bill Clinton a publicat descoperirea iar aceasta a primit multă atenţie din partea publicului înainte de a fi catalogată ca improbabilă. Totuşi, în 2011, odată cu noile descoperiri tehnologice, cercetătorii NASA au găsit dovezi care susţin teoria lui McKay.

”Suntem mai încrezători ca niciodată că pe Marte a fost odată, şi poate încă este, un mediu ce permitea viaţa”, a declarat McKay în timpului unei conferinţe sponsorizată de NASA pe subiectul astrobiologiei.

În 1996, McKay susţine că metanul cât şi celelalte materiale descoperite pe meteorit erau produsul microorganismelor. Însă ceilalţi au argumentat că elementele puteau fi produse prin încălzire sau prin descompunerea rapidă a materiei anorganice.

NASA a verificat ambele teorii şi a ajuns la concluzia că magnetitele nu puteau fi produse în alt mod. Teoria conform căruia magnetitele au fost produse de fiinţe vii a rămas cea mai probabilă.

McKay a decedat în anul 2013, la vârstă de 77 de ani.

3. Sonda spaţială Viking ar fi descoperit viaţă pe Marte încă din anul 1976

Sonda spaţială Viking a aterizat pe Marte în anul 1976 cu scopul de a căuta microorganisme în solul planetei. Gilbert Levin a proiectat pentru NASA un experiment prin care putea cataloga emanaţiile din sol.

Conform revistei John Hopkins University experimentul funcţiona în felul următor:

a. Se prelua o monstră din solul de pe Marte

b. Solul era închis etanş într-o cutie dotată cu un detector de radiaţii pentru a măsura radiaţiile de bază

c. Se injectau anumite doze de nutrienţi în sol. Dacă solul conţinea microorganisme şi dacă acele microorganisme erau similare cu cele de pe Pământ, acestea ar fi consumat substanţe nutritive şi ar fi respirat, iar detectorul de radiaţii le-ar fi putut măsura.

d. Ca o măsură de verificare, o altă monstră de sol a fost luată şi încălzită la un nivel la care orice microorganism ar fi fost omorât; iar procesul de la punctul anterior s-a efectuat şi pe această monstră.

e. Levin spunea că diferenţa dintre nivelurile de radiaţii ale celor două monstre ar arăta dacă există viaţă pe Marte.

f. Testul a arătat că solul în care ar fi existat viaţa a produs emanaţii, în timp monstra încălzită nu a avut aceste emanaţii.

NASA a mai efectuat un experiment cu o metodă dezvoltată de MIT care nu a confirmat prezenţa vieţii în sol. Testul se efectuat cu * un cromatograf cu gaz - spectometru de masă (GC-MS) însă în acest mod conţinutul organic nu a fost detectat, ceea ce însemna că solul nu conţine viaţă aşa cum este ea înţeleasă pe Pământ.

NASA a menţionat că experimentul condus de Levin a fost imprecis - că o diferenţă chimică a solului ar fi fost responsabilă de acele rezultate. Totuşi Levin a susţinut public că va fii nevoie de mai multe cercetări deoarece există posibilitatea ca solul să imite respiraţia biologică. Levin era convins că numai biologia (şi nu chimia) ar fi putut confirma rezultatele testelor de la aterizarea sondei Viking.

În 2002, Levin a declarat pentru revista John Hopkins că este în continuare convins că experimentul din 1976 a găsit viaţă pe Marte.

4. Viaţa extraterestră ar fi venit şi pe o cometă

O probă expediată în stratosferă de cercetătorii din Marea Britanie în luna iulie 2013, a adus înapoi dovada vieţii extraterestre transportate de comete, spun aceştia.

În raportul publicat în Jurnalul de Cosmologie al Universităţii din Sheffield, cercetătorii susţin că sonda a adus înapoi entităţi biologice ”prea mari ca să provină de pe Pământ”.

Asta înseamnă că entităţile biologice au venit din spaţiu, probabil de pe comete, au conclus cercetătorii.

Instrumentul spaţial a adus la întoarcere alte trei entităţi biologice nemaivăzute până atunci. Una dintre ele este descrisă ca ”o suprafaţă plană sculptată asemănătoare unei celule”. Alta este precum ”o structură în formă de scut”. Iar cealaltă este ”un tub lung cu interiorul asemănător unei fibre”.

Jurnalul de Cosmologie a fost criticat de unii sceptici. Totuşi aceasta se consideră o publicaţie cu ”o politică editorială diferită de a celorlalte reviste ştiinţifice, deschisă la toate ideile ştiinţifice (chiar dacă editorii săi nu sunt de acord cu ele), chiar şi la cele care contestă teoriile deja afirmate. Editorul şef al revistei este astro-fizicianul Centrului Harvard-Smithsonian, profesorul Rudolf Schild.

5. Ploaia roşie

Unul din elementele descoperite în stratosferă se aseamănă ploii de celule roşii, conform raportului efectuat de cercetătorii Universităţii din Sheffield. Ploaia de celule roşii a fost de asemenea subiectul unui studiu controversat ce susţine existenţa vieţii extraterestre.

O ploaie roşie a afectată în anul 2001 mai multe părţi din statul Kerala, India.

În 2001, cauza acesteia a fost atribuită ”sporilor coloraţi proveniţi de la algele ce cresc sub forma unor licheni din zonă”, conform Centrului indian de Studii Ştiinţifice ale Pământului.

În 2003, oamenii ştiinţă din partea Centrului Spaţial Vikram Sarabhai au atribuit-o unui nor de praf colorat ce a călătorit din Golful Persan către India, conform unui articol din Times of India.

În 2006, fizicienii Shantosh Kumar şi Godfrey Louis din partea Universităţii Mahatma Gandhi din Kerala, a sugerat că există o legătură între particulele roşii şi fragmentele unui meteorit.

Aceştia au găsit celule biologice în ploaie însă în mod straniu, spun aceştia, celulele nu aveau ADN. Cei doi fizicieni susţin că celulele provin din fragmentele unui meteorit şi sunt de origine extraterestră.

Pozele entităţilor biologice descoperite de cercetătorii NASA se pot găsi pe pagina originală a The Epoch Times.

*O metodă analitică ce combină capacităţile unui cromatograf cu gaz lichid şi a unui spectrometru de masă pentru a identifica diferitele substanţe din interiorul unei monstre.