O forţă imensă schimbă cosmosul. Oamenii de ştiinţă regândesc paradigma

Coliziune între roiuri galactice denumită "Pandora", culoarea roşie reprezintă gaz cu temperaturi de milioane de grade, iar albastrul reprezintă concentrarea totală a masei, în mare, materie neagră.
Coliziune între roiuri galactice denumită "Pandora", culoarea roşie reprezintă gaz cu temperaturi de milioane de grade, iar albastrul reprezintă concentrarea totală a masei, în mare, materie neagră. (NASA)

Oamenii de ştiinţă spun că universul se măreşte într-un ritm accelerat. Ei declară că forţa care determină această expansiune este „energia neagră”, dar nu ştiu ce este aceasta. Aici intervine înţelepciunea antică.

Unii teoreticieni au revenit asupra „chintesenţei” sau „eterului” dezbătut de filosofii greci. În antichitate eterul era considerat un element constant, pur şi divin, diferit de celelalte 4 elemente, care sunt mai pământeşti.

„Dacă această chintesenţă este răspunsul, tot nu ştim cum este, cu ce interacţionează sau de ce există. Deci misterul continuă”, afirmă un articol NASA.

Teoria modernă a chintesenţei prevede o energie care variază de la un loc la altul şi de la un moment la altul, energia spaţiului însuşi. Albert Einstein a menţionat, de asemenea, o energie a spaţiului, o energie care nu e generată în modurile pe care noi obişnuim să le observăm.

Studiind expansiunea universului, oameni de ştiinţă recunoscuţi şi respectaţi au concluzionat că teoria gravitaţională a lui Einstein ar trebui revizuită. E posibil ca gravitaţia, aşa cum e înţeleasă curent, să nu descrie corect atracţia dintre obiecte.

Un articol al Centrului de Astrofizică de la Harvard Smithsonian, scris pentru NASA, relatează: „oamenii de ştiinţă ezită să modifice legile cunoscute ale fizicii – mai ales ceva precum teoria gravitaţiei a lui Einstein...[dar] câţiva oameni de ştiinţă de elită investighează acum posibilitatea ca cele mai preţuite legi ale fizicii să aibă nevoie de modificări”.

S-a estimat că, orice ar fi energia neagră, constituie 68% din universul cunoscut. O altă substanţă misterioasă, materia neagră, constituie 27% - oamenilor de ştiinţă rămânându-le 5% pentru explorare şi lăsând multe întrebări fără răspuns. Şi asta este doar o descriere a universului cunoscut, care ar putea să fie la fel de mic precum un grăunte de nisip pe o plajă întinsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură