Temperaturile joase contribuie eficient la arderea grăsimii corporale

.
. (Matt Cardy / Getty Images)

Temperaturile joase din ultima perioadă vă descurajează să ieşiţi afară? Vă sfătuim să nu disperaţi şi să folosiţi capriciile vremii în avantajul personal: oamenii de ştiinţă consideră că frigul de afară ne ajută să ardem cu până la 30% din cantitatea totală de calorii, datorită ţesutului adipos brun de care dispune corpul nostru. Aşa că grăbiţi-vă să părăsiţi locuinţele încălzite şi să vă ardeţi grăsimea nedorită în aer liber.

Un articol recent din revista ”Trends in Endocrinology&Metabolism” relatează că temperatura minimă pentru arderea caloriilor din corpul uman este de 19˚C (66,2˚ după Fahrenheit). Acest lucru este posibil graţie ţesutului adipos brun.

Organismul uman are două tipuri de celule adipoase: adipocite albe şi maro. Grăsimea maro există în special la nou-născuţi, constituind 5% din greutatea lor corporală şi fiind localizată în apropierea vaselor mari de sânge. Cu ajutorul ei, micuţii îşi reglează temperatura corporală. Persoanele de vârstă adultă au, de asemenea, o anumită cantitate de grăsime maro, care devine activă la temperaturi scăzute.

Funcţia principală a grăsimii maro este termogeneza, adică arderea caloriilor pentru a produce căldură. Adipocitele maro conţin mitocondrii şi picături de grăsime şi au o capacitate de oxidare de 20 de ori mai puternică. Practic tot ţesutul adipos pe care îl acumulăm din cauza lenei şi ataşamentului pentru tot felul de alimente, este constituit din grăsime albă.

Anterior, se credea că ţesutul adipos brun nu există decât după naştere. Totuşi, potrivit experţilor, sub influenţa efortului fizic, corpul uman poate transforma grăsimea maro din cea albă. Iată încă un avantaj important al exerciţiilor fizice!

S-a demonstrat că la temperaturi scăzute, grăsimea maro arde cu până la 30% din rezerva totală de calorii! Un plus enorm, în special dacă este combinat cu o dietă potrivită şi antrenamente fizice regulate. Participanţii la studiu care s-au aflat timp de şase săptămâni, timp de două ore pe zi, la temperaturi relativ joase (19˚C) au reuşit să ardă mult mai multe calorii comparativ cu cei care au petrecut acelaşi interval de timp în încăperi încălzite.

Dacă doriţi să vă ajustaţi silueta şi să fiţi pregătiţi pentru sosirea primăverii, trebuie să începeţi să puneţi în practică formula câştigătoare recomandată de specialişti. Petreceţi cât mai mult timp în aer liber şi rece de iarnă, evitaţi la maxim caloriferele şi, cu siguranţă, efectele scontate nu se vor lăsa mult aşteptate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură