Chinezii fac noi presiuni în Marea Chinei de Est


Nave chinezeşti în apele insulelor Senkaku, 10 august 2013.
Nave chinezeşti în apele insulelor Senkaku, 10 august 2013. (YOMIURI SHIMBUN / AFP / Getty Images JAPAN OUT)

Guvernul chinez a avertizat sâmbătă ca şi-a luat dreptul de a identifica, monitoriza şi, eventual, de a lansa o acţiune militară împotriva aeronavelor care intră într-o arie declarată recent "zonă de identificare a apărării aeriene", care cuprinde insule şi zona maritimă revendicate de Japonia. Declaraţia pare a fi un pas înainte în eforturile Chinei de a intensifica presiunea asupra insulelor disputate din Marea Chinei de Est, scrie sâmbătă New York Times.

Avertizarea a venit de la purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale chinez, colonelul Yang Yujun, şi a fost însoţită de prezentarea unei hărţi, a coordonatelor geografice şi a prevederilor care autorizează autorităţile să trateze zona de pe coasta de est chineză ca o "zonă de identificare a apărării aeriane".

"Obiectivul este de apărare a suveranităţii naţionale şi securitatea teritoriului şi a aerului, precum şi menţinerea unui trafic aerian ordonat", reiese din observaţiile publicate pe site-ul ministerului în limba chineză şi engleză.

"Forţele armate din China vor lua măsuri de apărare de urgenţă pentru a răspunde aeronavelor care refuză să se identifice sau să urmeze ordinele", reiese din prevederile emise de minister.

Colonelul Yang a susţinut că declararea zonei aeriene nu a avut ca scop o anumită ţară şi nu împiedică libertatea comercială de zbor peste Marea Chinei de Est. Dar cuvintele sale nu au lăsat nicio urmă de îndoială că măsura vizează guvernul japonez şi aeronavele sale militare. China şi Japonia îşi dispută insulele mici, nelocuite din Marea Chinei de Est, numite Diaoyu de China şi Senkaku de Japonia. Taiwan pretinde, de asemenea, că insulele îi aparţin.

Ministerul de Externe japonez a declarat că guvernul său şi-a exprimat indignarea împotriva măsurii guvernului chinez cu care se află în relaţii extrem de tensionate.

Disputa dintre Beijing şi Tokyo pe aceste insule a izbucnit anul trecut, cu câteva luni înainte ca Xi Jinping să preia conducerea Partidului Comunist Chinez în noiembrie. Sub conducerea lui Xi, China a folosit avioane şi nave de luptă într-un încercare din ce în ce mai activă de intimidare şi monitorizare a autorităţilor japoneze care exercită un control efectiv asupra insulelor în litigiu. Acum, China a ridicat din nou miza.

"Dacă vor exista ameninţări sau obiecte zburătoare neidentificate care vin din spaţiul aerian de deasupra mării, partea chineză va răspunde prompt, în funcţie de circumstanţe, prin luarea de măsuri corespunzătoare pentru identificarea, monitorizarea, controlarea şi rezolvarea problemei", a declarat colonelul Yang.

"Activitatea normală de zbor a avioanelor internaţionale din zona de identificare a apărării aeriane din Marea China de Est nu va fi afectată în nici un fel", a continuat acesta.

A fost însă neclar cât de des şi de serios intenţionează China să le aplice, însă mass-media de stat din China a raportat pe larg anunţul.

Experţii militari afirmă că, deşi atât Japonia şi China caută să evite o confruntare directă pentru insule, există riscul ca un incident neprevăzut pe mare sau în aer, în apropiere de insule, să degenereze într-un conflict militar mai mare.

Patru vase chineze au intrat din nou, vineri, pentru un timp scurt, în apele care înconjoară insulele Senkaku, adaugându-se multor altor incursiuni de acest fel, şi au escaladat tensiunile dintre cele două state.

Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a subliniat că incursiunile repetatele ale chinezilor ameninţă pacea şi reprezintă „o zonă gri” între „pace şi o situaţie de urgenţă”. Cu câteva zile înainte, ministerul chinez al Apărării a folosit expresia „act de război” pentru a emite un avertisment autorităţilor nipone în legătură cu orice eventuală acţiune împotriva navelor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe