Cel puţin 44 de decese după inundaţii catastrofale în Serbia şi Bosnia Herţegovina [video]

Inundaţii în Obrenovaci, la 40 km de Belgrad, 18 may 2014
Inundaţii în Obrenovaci, la 40 km de Belgrad, 18 may 2014 (ALEXA STANKOVIC/AFP/Getty Images)

Material video pe pagina originală Epoch Times România.

Serbia şi Bosnia şi Herţegovina se confruntă cu cele mai puternice inundaţii din ultimii 100 de ani, premierul Serbiei, Alexander Vucic, anunţând, duminică, că numărul deceselor, estimat la 44 de persoane, ar putea fi mult mai mare.

Inundaţiile severe au acoperit 90% din oraşul Obrenovac, din apropierea Belgradului. Până duminică, autorităţile au recuperat 12 cadavre, operaţiunile de evacuare pe scară largă fiind încă în desfăşurare.

Cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa în timpul dezastrului de pe teritoriul Serbiei, a declarat premierul sârb Alexander Vucic, adăugând că ţara sa este afectată de ”inundaţiile mileniului”.

„Din nefericire, estimăm că numărul morţilor va fi şi mai mare. Ce ni s-a întâmplat are loc o dată la o mie de ani, nu o dată la o sută de ani. Am reuşit să evităm o catastrofă şi mai gravă graţie unei bune organizări”, a declarat Vucic.

Aproximativ o treime din Bosnia Herţegovina a fost lovită de inundaţii, multe case, drumuri şi căi ferate din nord-est aflându-se sub ape. Cel puţin 27 de persoane şi-au pierdut viaţa, mai multe zeci de mii de persoane au fost evacuate, iar zeci de localităţi au fost devastate de alunecările de teren provocate de intemperii.

Ploile masive au devenit o problemă şi pentru Slovenia, acolo unde premierul, Alenka Bratushek, a declarat că teritoriul ţării este ”practic îngheţat”, din cauza ghetei care a acompaniat ploaia.

De asemenea, în regiunile nordice şi estice din Cehia, două persoane şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor, conform oficialilor.

Ploile masive din centrul şi estul Europei au provocat o creştere semnificativă a debitului Dunării, care va continua să crească până la sfârşitul săptămânii, conform expertului bulgar, Georgi Georgiev.

Pe teritoriul României, debitul Dunării ar putea ajunge la 13.500 de metri pe secundă până pe 22 mai, a declarat, duminică, ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe