Băsescu: România trebuie să-şi recalibreze cheltuielile militare. Până acum prioritate au avut baronii

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Iaşi, în cadrul dezbaterii „Priorităţile României în Uniunea Europeană. Cum putem sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova” organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, că se vor produce redistribuiri ale forţelor NATO pe flancul de est al Europei, iar cheltuielile pentru apărare nu pot fi neglijate. Şeful statului a adăugat că „România, indiferent cât de importanţi sunt baronii, trebuie să înţeleagă că resursele pentru apărare trebuie alocate”.

„Se vor produce redistribuiri ale forţelor NATO pe flancul de est al Europei. Decizia va fi luată la summitul NATO din Marea Britanie, din septembrie. De fapt, atunci se va anunţa, până atunci statele membre vor şti ce contingente vor primi pe teritoriul lor, în funcţie şi de resursele NATO în Europa. Nu mai sunt aceleaşi resurse ca în timpul Războiului Rece, cheia este însă alta. Imediat ce au început ameninţări legate de Ucraina, toţi au strigat să vină americanii. Americanii spun pe bună dreptate: „N-aţi vrea şi voi să cheltuiţi mai mulţi bani pentru propria voastră apărare. Sigur, noi venim, dar nu ne chemaţi din prima zi, fraţilor!”, a declarat Traian Băsescu, citat de Realitatea.

Şeful statului este de părere că trebuie pusă o foarte mare importanţă pe cheltuielile pentru apărare pentru că până acum prioritate au avut baronii şi mai puţin armata.

„Aici avem o mare problemă, nu poţi neglija cheltuielile pentru apărare. România, indiferent cât de importanţi sunt baronii, trebuie să înţeleagă că resursele pentru apărare trebuie alocate. În toate şedinţele CSAT, a existat o propunere de alocare din partea guvernului, însă s-a observat că prioritate au avut baronii şi mai puţin armata. S-ar putea să ne jucăm. Am văzut declaraţiile premierului că ajungem la 2% din PIB pentru armată, în patru-cinci ani. Total greşit, poate fi târziu”, a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu a subliniat că statele de la frontiera de est trebuie să fie primele care "să aibă grijă de securitatea lor naţională". "România trebuie să-şi recalibreze cheltuielile militare", a adăugat acesta.