Avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre

Dunărea
Dunărea (Epoch Times România)

În urma inundaţiilor devastatoare care au lovit Serbia şi Bosnia-Herzegovina, hidrologii au emis avertizări de COD PORTOCALIU de inundaţii pe Dunăre în zona Porţile de Fier - Zimnicea.

Aceste fenomene sunt valabile în perioada 17.05.2014 ora 10:00 – 26.05.2014 ora 18:00.

Debitul Dunării a crescut la intrarea în ţară la 15.500 mc./s, faţă de 5.500-6.000 mc./s cât este valoarea normală.

Începând cu data de 17.05.2014 ora 10:00 se instituie COD PORTOCALIU pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman. Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al S.H.E.N. Porţile de Fier.

Cod Galben. In intervalul 18 mai, ora 6.00 - 26 mai, sectorul sector aval Zimnicea al Dunarii (judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta , Galati si Tulcea) se va afla sub cod galben.

Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datorită variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice mai ales din bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării (Sava şi Morava).