Serbia şi Bosnia-Herzegovina: Cele mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani

Inundaţii în Bosnia
Inundaţii în Bosnia (AP Photo/Amel Emric)

În Serbia şi Bosnia - Herzegovina este declarată stare de alertă, ca urmare a celor mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani. De marţi cele două ţări se confruntă cu ploi abundente, fiind necesară intervenţia armatelor pentru a salva mii de sinistraţi. Totodată, vântul puternic şi ploaia sunt un obstacol în calea eforturilor de salvare.

Serbia

Conform ultimului bilanţ, datorită ploilor torenţiale şi-au pierdut viaţa cel puţin cinci persoane, peste 6.000 au fost strămutate şi 300.000 de case au rămas fără electricitate. Primul ministru sârb Aleksandar Vucic a etichetat aceste inundaţii ca fiind "cel mai mare dezastru natural" care a lovit naţiunea.

Într-o singură zi, cantitatea precipitaţiilor a fost echivalentă cu precipitaţiile căzute pe o perioadă de patru luni, relatează euronews.com.

Multe oraşe şi sate sunt complet izolate şi serviciile de urgenţă lucrează non-stop pentru a salva sinistraţii.

Primul ministru a solicitat ajutorul Uniunii Europene, Rusiei şi ţărilor vecine.

Bosnia - Herzegovina a fost, de asemenea, grav lovită de inundaţii. Râuri ieşite din matcă s-au revărsat în oraşe şi sate, izolând comunităţi întregi, în timp ce alunecările de teren au îngropat case.

Mai multe oraşe din centrul şi nordul ţării au fost inundate de apele râului Bosna. La Maglaj şi Doboj, mii de locuitori sunt prinşi de apă în clădirile lor. În timpul serii, în centrul localităţii Maglaj se putea circula numai cu barci pneumatice.

Ministerul bosniac al Apărării a trimis elicoptere pentru a evacua zeci de persoane în pericol şi trupe pentru a ajuta miile de oameni ale căror case au fost înghiţite de apă.

Unii locuitori au aşteptat pe acoperişurile clădirilor elicopterele militare pentru a-i salva.

Rusia a trimis o echipă specială de salvatori vineri, cu bărci şi echipamente de scufundare, pentru a ajuta la operaţiuni. Ruşii au trimis de asemenea produse alimentare care vor fi distribuite în zonele cele mai afectate.

În ultimele 48 de ore, au căzut precipitaţii între 100 şi 150 l/m2, media precipitaţiilor pentru zonele afectate fiind în general 80 l/m2 pentru luna mai, a precizat un meteorolog, Zeljko Majstorovic.

De marţi a început să plouă în aceste ţări şi se estimează că precipitaţiile, deşi cu o intensitate mai mică, vor continua şi în week-end.