CEDO: Rusia a încălcat drepturile lui Magniţki


 
Mormântul proeminentului avocat anticoruptie Serghei Magniţki.
Mormântul proeminentului avocat anticoruptie Serghei Magniţki. (Captură Foto)

Cea mai înaltă instanţă care judecă dosare de drepturi civile din Europa a acuzat marţi Rusia de încălcări multiple ale drepturilor avocatului Serghei Magniţki, omorât în condiţii suspecte într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce s-a plâns de numeroase abuzuri din partea gardienilor.

Magniţki, a cărui moarte a devenit o cauză celebră, a primit îngrijiri necorespunzătoare în arest, care i-au cauzat moartea, a fost maltratat de gardienii închisorii şi a fost reţinut în condiţii de supraaglomerare, a hotărât Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO este de părere că ancheta ulterioară cu privire la moartea lui a lipsit cu desăvârşire şi a ordonat Rusiei să plătească 38.000 USD văduvei şi mamei lui Magniţki, care au dus cazul la curtea din Strasbourg după moartea contabilului.

Instanţa a respins o plângere împotriva arestării şi detenţiei lui şi a spus că autorităţile au avut motive să-l suspecteze de implicare în evaziune fiscală.

Totuşi, această suspiciune nu ar fi trebuit să fie motivul detenţiei care a durat peste un an, a decis instanţa, adăugând că a fost „nedrept” să continue procedurile după moartea sa.

Magniţki a fost condamnat post-mortem de sistemul de justiţie rus, considerat controlat masiv de Kremlin. Cazul este unic în justiţia din Rusia.

Ministerul Justiţiei din Rusia a declarat că studiază hotărârea şi va decide dacă va face apel sau nu împotriva acesteia în următoarele trei luni, a informat agenţia de ştiri Interfax.

Magniţki a murit în arest preventiv în noiembrie 2009, fiind acuzat de organizarea evaziunii fiscale.

Motivul morţii sale este pus oficial pe seama neacordării tratamentului la timp. Cu toate acestea, familia şi apropiaţii contabilului susţin că acesta a fost pur şi simplu bătut şi maltratat până ce şi-a pierdut viaţa.

Magniţki a lucrat pentru finanţistul Bill Browder, al cărui fond de investiţii - Hermitage Fund - a fost închis de Kremlin. Documente ale companiei au fost confiscate după ce Browder a fost expulzat în Marea Britanie, fiind urmat de echipa sa. Totuşi, Magniţki a ales să continue să rămână în Rusia şi să ancheteze modul în care le-au fost înscenate delicte fiscale companiei şi lui Bill Browder de către oameni asociaţi puterii din Moscova.

Magniţki a făcut publice rezultatele anchetei sale, motiv pentru care a fost arestat, maltratat şi omorât în închisoare, fiind apoi acuzat de ilegalităţile pe care le impută celor care au preluat compania.

Bill Browder, fostul său patron, a început o campanie de popularizare a abuzurilor comise de puterea de la Kremlin în cazul contabilului său, devenind, cu timpul, un vector al expunerii abuzurilor care se petrec în mediul de afaceri din Rusia şi a celor comise în cazul Magniţki, în special.

De curând, procurorii ruşi au deschis un dosar împotriva lui Browder pe care îl învinuiesc de un şir de crime, inclusiv de omorârea lui Magniţki. Majoritatea analiştilor familiari cu dosarul, precum şi Browder, consideră că acuzaţia este absolut ridicolă.

Statele Unite au adoptat în 2012 o lege cunoscută sub numele de Magnitsky Act prin care au fost impuse interdicţii de viză şi îngheţarea activelor oficialilor ruşi asociaţi cu moartea avocatului.

O legislaţie similară a fost adoptată şi în alte capitale europene.

În timpul administraţiei Trump a fost emisă ordonanţa Greater Magnitsky Act, care permite aplicarea aceluiaşi regim tuturor marilor abuzatori de drepturi civile din orice ţară.

Browder a declarat, marţi, că hotărârea Curţii Europene a fost o „victorie răsunătoare”, care „distruge complet minciunile şi propaganda legată de Serghei Magniţki”.