Lumea alunecă pe acid: Trump aparent este de acord cu ideea ca Rusia să interogheze fostul ambasador al SUA

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

În condiţiile în care Casa Albă continuă să clarifice ce s-a spus şi ce s-a dorit să se spună la Helsinki, secretarul de presă Sarah Sanders a uimit establishmentul în timpul unei conferinţe de presă de miercuri.

Sanders a precizat că preşedintele Donald Trump este deschis la o propunere făcută de Vladimir Putin pentru a permite autorităţilor ruse să îl interogheze pe fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, potrivit site-ului Zero Hedge.

În timp ce Trump aparent nu şi-a luat niciun angajament faţă de Putin, preşedintele rus s-a oferit să îi permită procurorului special Robert Mueller să monitorizeze interogatoriile celor 12 cetăţeni ruşi inculpaţi săptămâna trecută de un Mare Juriu american pentru piratarea conturilor de email ale Partidului Democrat din SUA.

Trump a precizat că este o “idee interesantă” şi o “ofertă incredibilă”.

Sanders a concluzionat la conferinţa de presă: “Preşedintele va lucra cu echipa sa şi vă vom aduce la cunoştinţă dacă va exista un anunţ în acest sens”.

După cum a raportat The Hill, reţeaua rusă de televiziune de stat RT a susţinut că Rusia doreşte să îi interogheze, printre alţii, pe McFaul şi pe autorul aşa-numitului “dosar Steele”, fostul spion britanic Christopher Steele, în cadrul investigaţiei sale asupra finanţatorului american Bill Browder.

În luna aprilie, 11 congresmeni au cerut anchetarea lui Hillary Clinton, fostul secretar de stat şi candidată a Partidului Democrat la prezidenţialele din 2016, pentru că a ascuns plăţi de campanie pe care le-a făcut printr-o firmă de avocatură către Fusion GPS, o firmă de cercetare a opoziţiei însărcinată cu întocmirea renumitului “dosar Steele”, care a fost cuprins multe afirmaţii false şi neverificate despre preşedintele Donald Trump.

De asemenea, potrivit unor dezvăluiri recente, o investigaţie FBI asupra presupusei colaborări a campaniei lui Trump cu guvernul rus a fost în mare parte bazată pe “dosarul Steele”. Dosarul a fost folosit de FBI pentru a obţine un mandat de supraveghere pe baza legii FISA împotriva lui Carter Page, un voluntar în campania prezidenţială a lui Trump.

Browder este un critic proeminent al lui Putin care a făcut lobby în numele legii “Magnitsky Act”, care a impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei.

McFaul a denunţat ideea de a fi interogat de oficiali ruşi şi i-a cerut lui Trump să condamne propunerea.

“Putin m-a hărţuit mult timp”, a scris McFaul miercuri într-un mesaj pe Twitter. “Faptul că acum el doreşte să mă aresteze, totuşi, aduce situaţia la un nou nivel. Mă aştept ca guvernul meu să mă apere pe mine şi pe colegii mei în public şi în particular”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe