Cine este Louis Freeh, fostul director FBI care stă în spatele scrisorii lui Giuliani

Spălare de bani, trafic de influenţă şi legături cu cele mai tenebroase reţele internaţionale - acestea sunt obiectele de activitate ale firmei fostului director FBI Louis Freeh.
Louis Freeh
Louis Freeh (TIM SLOAN/AFP/Getty Images)

Luni, presa centrală din România avea drept cap de afiş o scrisoare semnată de Rudolf Giuliani, fost primar al oraşului New York, adresată lui Klaus Iohannis.

În ea, Giuliani atrăgea atenţia că eforturile făcute de România în lupta anti-corupţie sunt “exagerate” şi propunea amnistie pentru toţi cei care au suferit condamnări nedrepte pe baza protocoalelor încheiate cu SRI.

Giuliani mergea până într-acolo încât să propună iniţierea, de către Guvernul român, a unei comisii formate din judecători internaţionali care să examineze originile protocoalelor secrete şi impactul lor asupra Parchetului General şi judecătorilor din întreaga ţară.

Ideea nu este a lui Giuliani. Pe 23 august revista Forbes publica o scrisoare în care un fost director FBI – Louis Freeh – propune acelaşi lucru.

O minimă cercetare asupra lui Louis Freeh îl arată drept unul dintre cei mai controversaţi foşti directori FBI, un om care, după ce a condus FBI-ul a făcut avere apărând cazuri de spălare de bani şi fraudă.

Conexiuni cu bani murdari din Rusia

Recent, Freeh s-a remarcat ca avocatul care a intermediat o înţelegere în afara tribunalului în cazul firmei Prevezon. Firma Prevezon este reprezentată în SUA de Natalia Veselnitskaya, personaj marcant al lobbyului rusesc. De-a lungul timpului, Veselnitskaya s-a remarcat prin atacuri furibunde la adresa lui Bill Browder, celebrul promotor al legii Magnitsky, fiind implicată în legături cu Peter Manafort.

De altfel, întregul caz Prevezon are rădăcini în dosarul Magnitsky.

După ce procurorii americani au încercat să dea de urma celor 220 de milioane USD fraudaţi de autorităţile ruse conform raportului pentru care Serghei Magnitsky a fost omorât, au dat peste transferuri de bani care implicau firma imobiliară Prevezon, din Cipru. Iţele banilor murdari din Rusia au dus la afacerile firmei din Manhattan, iar un avocat care reprezenta familia Magnitsky – pe nume Nikolai Gorokov –a reuşit chiar să fotografieze documente care atestau legături ale firmei cu doi oameni implicaţi în furtul celor 220 de milioane din Rusia.

Gorokov a murit prin defenestrare cu numai o lună înainte să poată apărea în tribunal, însă fotografiile obţinute de el au fost admise în dosar la doar câteva zile înainte ca Prevezon să încheie un acord în afara Curţii, acceptând penalităţi de 6 milioane USD.

Acordul a reuşit să surprindă oamenii din Justiţie care au observat îndeaproape înţelegerea, cei mai mulţi exprimând uimire pentru că Prevezon era exonerată de orice ilegalitate.

Benny Steinmetz

Numele lui Louis Freeh este legat şi de cazul Benny Steinmetz în dosarul minei Simandou din Guinea.

Un articol al The Intercept din 2015 vorbeşte despre dosarul lui Benny Steinmetz care controlează o firmă numită BSGR – care a obţinut în 2008 pachetul majoritar al unei mine de fier din Guinea. BSGR n-ar fi plătit nimic pentru acţiunile la Simandou, iar 2 ani mai târziu a vândut pachetul de 51% unui gigant minier brazilian pentru suma de 2,5 miliarde USD – dublul bugetului Guineei. Tranzacţia s-ar fi încheiat cu două săptămâni înainte de asasinarea dictatorului Lansana Conte.

O anchetă a guvernului Guineei a descoperit că o firmă controlată de BSGR plătise o sumă de 2,4 milioane soţiei lui Conte, pe nume Mamadie Toure şi a anulat pachetul deţinut de BSGR ca fiind obţinut prin fraudă.

Ca urmare, Poliţia din SUA, Franţa şi Elveţia a făcut descinderi la birourile firmei BSGR deschizând un dosar în SUA.

Pentru a se apăra, Steinmetz a angajat avocaţi serioşi din SUA, inclusiv pe Louis Freeh şi o fostă firmă de avocatură a fostului senator Joe Lieberman.

Momentan firma de avocatură Freeh Group Internaţional îl apără pe fugarul Adamescu la Londra, având legături şi cu Puiu Popoviciu, un alt fugar celebru al ţării noastre, pe care îl aşteaptă o sentinţă de 7 ani în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne