Canada adoptă Legea Magnitsky - numită după cazul celui mai cunoscut mediatizat al Kremlinului
alte articole
Ministerul rus de Externe, prin Ambasada Rusiei din Ottawa, a declarat că adoptarea de către Parlamentul Canadian, a unei legi "Magnitsky", care să abordeze abuzurile drepturilor omului, este "iraţională" şi generată de "un personaj dubios" acuzat de fraudă.
Supărarea Kremlinului a fost iscată de adoptarea, la 5 octombrie 2017, de către Parlamentului Canadian, a unei legi numite "Dreptate pentru victimele abuzurilor oficialilor corupţi". Ea se poate aplica inclusiv în cazul lui Magnitsky - un contabil rus omorât în condiţii suspecte în închisoare, după ce a avut curajul să publice date care arătau fraude fiscale imense comise de guvernul rus.
Oficialii care au comis încălcări majore ale drepturilor umane universal recunoscute, vor cădea sub incidenţa legii şi vor putea rămâne fără proprietăţi şi averile pe care le deţin în Canada.
Cazul Magnitsky - cum a pierdut Rusia investitorii străini
Cazul Magnitsky a ajuns în presa internaţională din cauza implicaţiilor şi puterii celor implicaţi. Magnitsky lucra pentru Bill Browder - la vremea respectivă cel mai important investitor american în Rusia - pentru a afla cine furase 240 de milioane USD din taxele plătite de acesta.
Ancheta lui Magnitsky a dezvăluit un sistem de fraude pus la cale de oficialii ruşi, iar surpriza a apărut atunci când, în loc să aresteze făptaşii, Kremlinul l-a arestat pe Magnitsky, fiind supus unei persecuţii care a durat 11 luni şi s-a încheiat cu moartea sa.
Conform mărturiei lui Browder, Magnitsky a fost privat de somn în închisoare şi pus în celule unde sistemul de canalizare refula, în condiţii dintre cele mai dure.
Scopul întregii perioade de tortură era de a-l forţa să retragă mărturia şi de a semna o declaraţie care afirma că el era cel care furase cele 240 de milioane de dolari.
Pe 16 noiembrie 2009 Magnitsky a murit în închisoare din cauza relelor tratamente şi a faptului că i s-a refuzat dreptul la îngrijire medicală. Însă Kremlinul l-a condamnat pentru fraudă post-mortem.
Bill Browder este convins că Putin a fost personal implicat în acoperirea crimelor, conferind medalii şi promovând oficialii implicaţi în crimă.
Cazul a reprezentat o mare lovitură de imagine pentru Putin şi un semnal serios că investitorii străini care încercau afaceri în Rusia puteau fi oricând expuşi fraudelor arbitrare - şi, mai mult, nu au nicio şansă de a-şi câştiga dreptatea în sistemul politizat al Justiţiei ruse.
Conform lui Browder, care continuă să investigheze cazul, banii au fost ascunşi în Occident, iar una dintre persoanele implicate în furt este Serghei Roldughin, un apropiat al lui Vladimir Putin şi naşul copiilor săi.
China este şi ea vizată de noua lege
În afară de Rusia şi legătura cu cazul Magnitsky, noua lege ar putea implica numeroşi oligarhi comunişti chinezi, care au investit masiv în piaţa imobiliară canadiană, în ultimii ani.
Partidul Comunist Chinez duce de 18 ani o campanie de persecuţie brutală împotriva mişcării spirituale Falun Gong - omorând milioane de victime. În 2004, o anchetă a Epoch Times a dezvăluit că regimul comunist chinez a perfecţionat soluţia finală în cazul Chinei - şi anume închiderea practicanţilor Falun Gong în lagăre de muncă speciale, unde devin subiectul unei industrii vaste de recoltare forţată de organe.