Casa Albă susţine că Trump va semna proiectul de lege privind sancţiunile anti-Rusia

Casa Albă a anunţat vineri seara că preşedintele american Donald Trump a decis să semneze un proiect de lege care va consolida sancţiunile impuse împotriva Rusiei datorita presupusului său amestec în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut.
Donald Trump
Donald Trump (Drew Angerer/Getty Images)

Anunţul surpriză a avut loc la câteva ore după ce Rusia a anunţat măsuri retaliatorii împotriva proiectului de lege, ordonând o reducere a personalului diplomatic american prezent în Rusia şi confiscarea unor proprietăţi diplomatice americane în Moscova.

Adoptarea legislaţiei, care transformă în lege o serie de sancţiuni drastice împotriva Rusiei pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale americane şi agresiunea comisă în Ucraina, reduce speranţele pentru o îmbunătăţire imediată a relaţiilor dintre Moscova şi Washington, în ciuda promisiunilor făcute de preşedintele american Donald Trump în timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a declarat că factorul decisiv a fost mulţumirea preşedintelui Trump că a reuşit să asigure schimbări asupra unor “elemente critice” ale proiectului de lege. Totuşi, Sanders nu a identificat aceste elemente critice.

Casa Albă s-a opus unei prevederi cheie a proiectului de lege care îi cere lui Trump să obţină aprobarea Congresului pentru a relaxa sau suspenda sancţiunile anti-Rusia. Acea prevedere nu a fost schimbată.

Dar alte prevederi – care de exemplu, interzic companiilor energetice americane să participe la proiecte petroliere şi de gaz în orice parte a lumii dacă sunt implicate şi companii energetice ruseşti – au fost modificate după un lobby puternic din partea Casei Albe şi a companiilor petroliere americane.

De asemenea, liderii Camerei Reprezentanţilor au adăugat sancţiuni împotriva Coreei de Nord în acest proiect – o mişcare ce a mulţumit Casa Albă, conform unor oficiali americani.

Un alt factor s-ar putea să fie oferta Rusiei de a încerca să menţină cooperarea şi să îmbunătăţească relaţiile cu administraţia SUA, în ciuda a ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că sunt “măsuri ostile” în proiectul de lege.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul de stat american Rex Tillerson, „Lavrov a confirmat că ţara noastră este încă pregătită să normalizeze relaţiile bilaterale cu SUA şi să coopereze în privinţa celor mai importante probleme internaţionale”, conform unei declaraţii publicate vineri de Ministerul rus de Externe.

„Totuşi, acest lucru este posibil doar pe o bază de egalitate, respect reciproc şi o echilibrare a intereselor”, a mai susţinut declaraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe