Putin: Rusia va da un răspuns dur la sancţiunile "impertinente" ale SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat o eventuală nouă rundă de sancţiuni americane împotriva ţării sale, precizând că Moscova va răspunde în mod sigur la embargouri dacă acestea sunt implementate.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

“Este imposibil să tolerăm la nesfârşit acest tip de impertinenţă faţă de ţara noastră”, a declarat Vladimir Putin joi, făcând referire la votul recent din Camera Reprezentanţilor, care a votat săptămâna aceasta un proiect de lege privind sancţiunile anti-Rusia.

Putin, care a luat cuvântul la o conferinţă de presă comună împreună cu omologul său finlandez Sauli Niinisto în Savonlinna, Finlanda, a declarat că răbdarea Rusiei faţă de SUA se micşorează pe măsură ce Washingtonul continuă să impună noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Liderul de la Kremlin a declarat că Moscova va răspunde în mod sigur la noile măsuri americane, adăugând că mărimea şi scara unui posibil răspuns va depinde de modul în care va decide Washingtonul să abordeze noile sancţiuni.

Remarcile lui Putin au fost făcute în aceeaşi zi în care, după votul recent din Camera Reprezentanţilor, Senatul SUA a aprobat la rândul său, aproape în unanimitate, proiectul de lege privind sancţiunile şi l-a trimis la Casa Albă, pe care preşedintele Trump va trebui acum să îl semneze sau să îl respingă.

“Ne comportăm într-o manieră foarte cumpătată şi răbdătoare, dar la un moment dat va trebui să replicăm. Când vă vom da răspunsul şi care va fi acela – rămâne de văzut”, a adăugat Putin.

Rusia a fost supusă unei serii de sancţiuni americane de la izbucnirea crizei din Ucraina în 2014. Totuşi, noile măsuri, au fost anunţate după ce Rusia a fost acuzată de interferare cu alegerile prezidenţiale americane de anul trecut. Moscova neagă orice implicare, atât în conflictul separatist din estul Ucrainei cât şi în alegeri. În plus, numeroşi oficiali ruşi susţin că noile sancţiuni americane asupra Rusiei ar putea afecta interesele ambelor naţiuni.

În remarcile sale, Putin a declarat că investigaţiile asupra presupusei înţelegeri între oficialii ruşi şi membri ai campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump în 2016 reprezintă un indiciu al unei “amplificări a isteriei anti-Rusiei” în SUA. Liderul de la Kremlin a mai precizat că întregul caz nu este decât o “luptă între preşedintele Trump şi oponenţii săi politici”, adăugând că “relaţiile ruso-americane sunt sacrificate pentru a rezolva probleme legate de politica internă”.

De asemenea, Putin a mai afirmat că îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Moscova va ajuta cele două tabere să obţină rezultate mai bune în lupta antitero, adăugând că, în cazul în care cele două naţiuni acţionează pe baza unui acord, “ar putea rezolva probleme foarte grave într-o manieră mult mai eficientă”.