Procurorul general al SUA susţine că nu va demisiona, în ciuda criticilor lui Trump

Procurorul general al SUA a declarat mass mediei, joi, că nu va demisiona din funcţie, în ciuda criticilor dure adresate de preşedintele Donald Trump cu privire la modul în care a gestionat investigaţia asupra presupusului amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale din 2016.
Procurorul general al SUA Jeff Sessions.
Procurorul general al SUA Jeff Sessions. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump s-a plâns recent de mai multe ori în legătură cu decizia procurorului general Jeff Sessions de a se recuza, la scurt timp după numirea sa în această poziţie, din investigaţia desfăşurată asupra Rusiei de către Departamentul Justiţiei şi în legătură cu eşecul său de până acum de a aduce în faţa instanţei persoane din administraţia SUA care au divulgat detalii ale investigaţiei către organizaţiile media.

În ciuda acestor critici, care au declanşat speculaţii că Sessions ar putea fi concediat sau ar putea demisiona în curând, procurorul general a declarat într-un interviu cu AP că nu are intenţia să demisioneze şi va rămâne în funcţie “cât timp [Trump] consideră că este potrivit”.

“Dacă el doreşte să facă o schimbare, are tot dreptul să o facă”, a declarat Sessions pentru AP în timp ce se afla într-o vizită în El Salvador.

“Conducem un mare Departament al Justiţiei. Cred - cu mare încredere - că înţeleg ce este necesar în Departamentul de Justiţie şi ce anume doreşte preşedintele Trump. Îi împărtăşesc agenda”, a mai precizat el.

Sessions a declarat joi pentru Fox News că valul de critici venit de la Trump este “dureros”, dar nu îl va forţa să demisioneze.

Atacurile lui Trump asupra lui Sessions au stimulat o simpatie faţă de fostul senator din Alabama în Congresul SUA, unde mulţi politicieni au luat cuvântul în apărarea sa săptămâna aceasta.

Unul dintre rivalii lui Trump în campania prezidenţială din 2016, senatorul Lindsey Graham, a avertizat despre gravitatea unei eventuale concedieri a lui Sessions de către liderul american.

“Acest efort de a-l marginaliza şi umili pe procurorul general nu merge prea bine în Senat”, a precizat Graham în remarci difuzate la CNN. “Dacă Jeff Sessions este concediat, vor exista consecinţe serioase”.

De asemenea, Graham a afirmat că va fi “începutul sfârşitului” preşedinţiei lui Trump, dacă acesta va încerca să îl concedieze pe nedrept pe procurorul special Robert Mueller, care a fost numit de Departamentul de Justiţie pentru a conduce investigaţia privind interfernţa Rusiei.