Campanie împotriva bârfei devine virală în Israel [video]

“Lashon Hara Lo Medaber Elai”
“Lashon Hara Lo Medaber Elai” (screenshot tramite foto Aurora)

“Ai spus ceva despre cineva. Ai apăsat pe buton şi ai distribuit-o [bârfa]. Nu te-ai gândit de două ori: în fond, era ceva primit de la altcineva. Nici măcar nu aveai idee dacă este adevărat sau nu. Dar tu ai bârfit, şi în plus, ai folosit un limbaj răutăcios. Trebuie să te opreşti şi să înţelegeţi că acest mod de a vorbi este toxic".

Cu aceste cuvinte dure, un grup de celebrităţi din Israel a promovat printr-un clip video viral campania “Lashon Hara Lo Medaber Elai" ("vorba răutăcioasă" - nu o ascult), o iniţiativă care a devenit populară în Israel şi care are drept scop să pună capăt bârfei şi lipsei de educaţie.

"Limbajul răutăcios" este termenul evreiesc folosit pentru a se referi la actul de a vorbi rău despre o altă persoană, a bârfi o persoană.

Campania este probabil un fenomen unic în lume, în care o iniţiativă socială încearcă să facă publicul să conştientizeze cât de important este să nu vorbeşti rău despre cineva, să trăieşti într-o societate cu mai multă morală.

Iniţiativa condusă de David Halperin este inspirată din educaţia primită de la tatăl său: "Totul a început acasă. Tatăl meu ne-a cerut să nu vorbim rău despre persoane şi am crescut cu această învăţătură. Acum aproximativ 12 ani, într-una din slujbele mele, am început să mă gândesc la ideea de a promova un proiect care să ajute la eradicarea zilnică a vorbelor rele", a declarat el pentru publicaţia Aurora într-un interviu telefonic.

Mai întâi a început cu sloganul. A tipărit 5.000 de afişe adezive, deşi nu avea prea mult timp să le distribuie. "Persoanele nu înţelegeau de ce o făceam", recunoaşte David. Dar, treptat, treptat, tot mai multe afişe se vedeau lipite de partea din spate a vehiculelor din marile oraşe ale ţării. "Puţin câte puţin [iniţiativa] a început să ia amploare şi am continuat cu şepci şi tricouri, pe care am început să le distribui prin centre preşcolare, şcoli şi academii", a explicat el.

Momentul cheie al campaniei “Lashon Hara Lo Medaber Elai” l-a reprezentat momentul când au fost recrutate 60 de personalităţi israeliene - influencers, jucători de fotbal sau actori - pentru a filma un clip video, în care sloganul a devenit foarte popular. "Cu Omer Adam, de exemplu, am făcut un concert mare şi am distribuit mii de brăţări şi cămăşi, ceea ce a dus la o amplă conştientizare".

Halperin, care explică în mod clar că nu pretinde să fie popularizat prin campanie, explică publicaţiei menţionate că după efectuarea unui studiu, 80% dintre cei chestionaţi au recunoscut că au auzit de această iniţiativă. "Imprimarea brăţărilor ne-a ajutat, fie datorită suportului mesajului, fie a popularităţii de a le purta", explică el.

Cel mai frapant lucru este că sloganul împotriva bârfelor s-a răspândit într-o societate caracterizată de multe diviziuni etnice sau religioase: "Acum citiţi logo-ul nostru pe plaje sau în sinagogi, oameni de toate vârstele poartă brăţări". În definitiv, singurul obiectiv este acela de a eradica bârfa, fără deosebire de vârstă sau de sectoarele sociale.

Efectele campaniei sunt deja vizibile: "Am primit multe clipuri video de la tineri care ne explică că le oferă protecţie împotriva altor tineri care vorbesc rău despre ei. Unii ne spun că voiau să bârfească, dar când au văzut o brăţară s-au oprit", spune el cu mândrie.

Halperin mărturiseşte că acest lucru a devenit "proiectul vieţii sale": intenţionează să deseneze multe produse pentru şcoli, cum ar fi caiete, notebook-uri şi alte obiecte cu vizibilitate. "Toate veniturile obţinute sunt reinvestite în proiecte pentru alte şcoli, spitale sau academii, în scopul extinderii cât mai mult posibil".

Un nou clip video a fost deja planificat pentru septembrie şi există interes pentru o iniţiativă şi în alte limbi, cum ar fi arabă, rusă, engleză sau italiană. "Ei mă întreabă cum pot obţine brăţări, deci este important să punem link-ul pe web. Dacă prin acest articol doar o singură persoană vorbeşte despre acest lucru, a meritat", concluzionează Halperin.

Iniţiativa lui Halperin a inspirat acţiuni similare chiar şi în afara Israelului, inclusiv în ţări cum ar fi Mexic şi Argentina, cu un slogan care porneşte de la aceeaşi idee: "Dacă îi vorbeşti de rău pe alţii, vorbeşti rău despre tine".

Cei interesaţi de iniţiativă pot obţine mai multe informaţii în: https://lashonhara.co.il/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură